Pogromul de la Iaşi: evenimente de comemorare la 81 de ani de la „cel mai mare masacru” din România

  • Reprezentanţii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni transmit că au participat marţi la evenimentele de comemorare a 81 de ani de la Pogromul de la Iaşi din 1941, din cadrul celei de a opta ediţii a Marşului Vieţii.
  • Comemorarea pogromului se face la Cimitirul evreiesc din Iaşi, acolo unde au fost îngropaţi în gropi comune o mare parte dintre evreii ucişi.
Urmărește
704 afișări
Imaginea articolului Pogromul de la Iaşi: evenimente de comemorare la 81 de ani de la „cel mai mare masacru” din România

FOTO Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Proiectul marchează „un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreieşti în dezvoltarea Iaşului şi o reparaţie morală şi istorică a suferinţelor îndurate în timpul Pogromului de la Iaşi”, transmit reprezentanţii Departamentului (DRP). 
 
Delegaţia DRP a depus o coroană de flori la monumentele victimelor Pogromului şi a transmis mesajul secretarului de stat Gheorghe Cârciu: „Ne-am reunit astăzi la Cimitirul Evreiesc din Iaşi, pentru a onora memoria victimelor uneia dintre cele mai negre pagini din istorie, pe care istoricul Adrian Cioflâncă o descrie drept <<cel mai mare masacru de pe teritoriul României în epoca modernă şi primul masacru antisemit major de la declanşarea operaţiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice>>, din 27-30 iunie 1941, în urma căruia şi-au pierdut viaţa mai bine de 13 mii de evrei români. (...) Aduc un pios  omagiu tuturor celor care, acum 81 de ani, au fost victimele Pogromului de la Iaşi şi al acţiunilor xenofobe, rasiste şi antisemite din acea perioadă”, se arată în postarea DRP. 
 
Secretarul de stat mai spune că „relatările puţinilor supravieţuitori despre teroarea prin care au trecut în acele momente m-au emoţionat puternic, motiv pentru care consider că este important ca noi toţi să susţinem consolidarea şi formarea societăţii noastre, astfel încât să nu se mai repete aceste evenimente sumbre ale istoriei. Îmi doresc ca toţi românii să îmbrăţişeze  sentimentele de compasiune, respect şi toleranţă faţă de toţi semenii lor”. 
 
Pogromul de la Iaşi a avut loc în al Doilea Război Mondial, între 27-30 iunie 1941 şi este o rană vie în istoria evreilor din România. „Programul” a fost iniţiat de către generalul Ion Antonescu şi susţinut de autorităţile locale. Peste 13.000 de cetăţeni, inclusiv copii, au fost ucişi în doar câteva zile doar pentru că erau de o altă etnie. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici