Poliţia Capitalei: 16 persoane identificate în cazul agresării ministrului Culturii

Şaisprezece persoane implicate în incidentul de joi seară în care ministrul Culturii Daniel Barbu a fost agresat au fost identificate, cinci au fost deja audiate, fiind identificaţi şi martori care pot furniza informaţii despre incident, a anunţat vineri şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Poliţia Capitalei: 16 persoane identificate în cazul agresării ministrului Culturii

Daniel Barbu (Imagine: bambuser.com)

Mihai Pruteanu a spus, într-o conferinţă de presă, că persoana care a spart cu braţul luneta maşinii în care se afla ministrul Daniel Barbu a fost identificată, urmând a fi audiată.

Şeful Poliţiei Capitalei a precizat că ministrul Culturii nu a dorit să depună plângere în urma incidentului.

El a mai spus că în prezent se fac cercetări pentru stabilirea cu exactitate a condiţiilor în care s-a produs incidentul, ancheta fiind derulată sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Pruteanu a precizat că incidentul a fost sesizat joi în jurul orei 19.45, la Poliţia Capitalei, printr-un apel la 112, în anunţ menţionându-se că într-un club din zona Centrului Vechi, în care se afla un demnitar, s-a produs un incident spontan.

La faţa locului, a ajuns mai întâi o patrulă a Poliţiei Centrului Vechi, ulterior fiind solicitate şi alte patrule.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, care participa, joi seară, în Club A, în Centrul Vechi al Capitalei, la o dezbatere culturală, a fost huiduit de câteva zeci de protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care au intrat în local şi nu l-au lăsat ulterior să plece, spărgându-i luneta maşinii.

Daniel Barbu a participat, joi seară, la evenimentul "Cafeneaua critică", de la ora 19.00, în Club A. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Oficiali din Poliţia Capitalei au precizat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că, în cazul infracţiunii de distrugere, nu se pot face cercetări decât în urma unei plângeri a proprietarului autoturismului avariat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.

El a precizat, la Antena 3, că a fost informat de către şeful Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) şi reprezentanţii Jandarmeriei despre această agresiune şi că a discutat imediat cu ministrul, care "este bine".

Premierul a mai afirmat că, într-o societate care trebuie să accepte diversitatea opiniilor, el nu-i consideră duşmani pe cei care protestează paşnic împotriva Guvernului şi nici nu ar accepta ca cineva să intervină violent împotriva acestora.

"Faptul însă ca un ministru, care are o anumită opinie şi care foarte greu stârneşte o dorinţă de agresiune, să fie agresat este inacceptabil", a adăugat Ponta.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici