"Poliţia" concediilor medicale ar putea intra în funcţiune în mai
Noile reglementări privind concediile medicale ar putea intra în vigoare în luna mai, potrivit termenului prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă, chiar dacă la dezbaterea de miercuri reprezentantul pacienţilor a avut mai multe obiecţii.
"Poliţia" concediilor medicale ar putea intra în funcţiune în mai (Imagine: Mediafax Foto)
Ministerul Sănătăţii a organizat, miercuri, o dezbatere publică privind normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale.
La dezbaterea publică au fost prezenţi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia Pacienţilor, Gheorghe Barbu, majoritatea persoanelor interesate de acest act normativ fiind însă jurnaliştii.
Gheorghe Barbu a subliniat faptul că această Ordonanţă de Urgenţă încalcă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
"În toate paginile acestei ordonanţe apare frecvent cuvântul poliţie. Vă atenţionez că odată ce veţi ajunge la domiciliul bolnavului însoţit de poliţie vom ataca constituţional încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Este un act nechibzuit şi care va genera abuzuri din punctul de vedere al angajatorului", a mai spus preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
El a reclamat, totodată, faptul că pentru dezbaterea publică a fost acordat un termen foarte scurt, ceea ce nu a permis tuturor celor interesaţi, respectiv medici de familie, specialişti, Colegiul Medicilor, pacienţi să participe la această dezbatere publică.
Totodată, Barbu a atras atenţia că în contextul în care sistemul sanitar se confruntă cu foarte multe probleme, cum ar fi lipsa medicamentelor, plata de către bolnavi a investigaţiilor medicale şi a altor tratamente, introducerea "poliţiei pentru verificarea concediilior medicale nu va face altceva decât să întărească frauda".
"Prin acest ordin nu vom rezolva problema fraudării. Abuzurile sunt în relaţia medic-pacient", a spus Barbu.
Autorităţile au infirmat acuzaţiile aduse de Barbu, încercând să exemplifice motivele pentru care a fost nevoie de un astfel de act normativ.
Consilierul superior la Casa de Asigurări de Sănătate (CNAS), Georgeta Ghintuială, a spus că, în 2009, în sistemul de asigurări de sănătate au fost înregistrate aproximativ 3.250.000 de certificate medicale, din care 1.825.000 prescrise de către medicul de familie, 532.000 de către doctorii din ambulatoriu şi 884.000 de către spitale.
Consilierul a spus că există un caz recent în care un bolnav a avut un concediu iniţial între 11-20 noiembrie pentru bronşită, apoi 23-30 noiembrie pentru hipertensiune, din 3 decembrie până în 15 decembrie tot pentru hipertensiune, apoi din 16 decembrie până în 31 ianuarie pentru întindere de ligamente apoi 1-2 februarie 2010 tulburare afectivă, iar din 3 februarie până în 28 februarie pentru un episod depresiv, certificatele fiind eliberate de diverşi specialişti, a arătat Ghintuială.
Potrivit acesteia, vizita la domiciliu a bolnavului va fi făcută numai la sesizarea scrisă a angajatorului.
"Numai la solicitarea scrisă a angajatorului va merge la domiciliul bolnavului pentru a verifica dacă acesta este acasă o echipă din care să facă parte un reprezentant al CNAS şi al poliţiei, dar înainte de aceasta angajatorul poate trimite el însuşi oameni să verifice dacă salariatul lui este acasă sau şi-a luat concediu medical ca să se plimbe", a explicat consilierul CNAS.
Potrivit acesteia, noile reglementări privind concendiile medicale ar putea scădea cu 20 la sută cheltuielile pentru concedii medicale.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat la începutul lunii aprilie că Guvernul a aprobat propunerea MS de modificare a sistemului de acordare a certificatelor medicale. Potrivit acestuia, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau după caz Casa de Asigurări de Sănătate, pot să verifice dacă pacientul tratat în ambulatoriu se află bolnav la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu este într-o unitate sanitară pentru tratament.
Verificările la domiciliu se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei, după caz.
Prezent la dezbaterea publică de la MS, comisarul şef Marin Căminişteanu a ţinut să precizeze că "prezenţa poliţiei nu este absolut necesară". Mai mult decât atât, el a subliniat faptul că nimeni nu va putea intra în locuinţa bolnavului decât cu acordul acestuia.
Noul sistem de acordare a concediilor medicale stabileşte totodată creşterea cuantumului amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale.
Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate ale acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.000-5.000 de lei, dublul faţă de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Totodată, actul normativ prevede că medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult zece zile calendaristice faţă de 14 cât este în prezent.
Durata cumulată a concediilor acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an faţă de 45 până acum. După a 61 zi de concediu se va putea prelungi de căre specialistr până la 183 de zile cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale. Sunt exceptate de la aceste prevederi afecţiuni precum tubercoloză, neoplazii, SIDA, concediile pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copiilor bolnav, pentru reducerea timpului de muncă, pentru carantină, precum şi pentru risc maternal, acestea nediminuând numărul zilelor de concediu.
MS estimează că, prin aplicarea noilor prevederi, se va reduce cu 20 la sută cheltuielile prin diminuarea numărului de certificate medicale şi la economii de aproximativ 142.304,6 mii lei în 2010 şi peste 189.739,5 mii lei anual în următorii patru ani la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO