- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţia concediilor medicale intră în acţiune din 15 mai
Din 15 mai concediile medicale se vor acorda după noile prevederi legale, preconizează ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, precizând că urmează a fi emise două ordine pentru punerea în aplicare a OUG privind noul sistem al concediilor medicale şi că angajatorii vor face verificări "din uşa casei".
Poliţia concediilor medicale intră în acţiune din 15 mai (Imagine: Mediafax Foto)
Ministrul Sănătăţii a afirmat că este interzisă pătrunderea în casă a celor care verifică dacă persoana care a solicitat concediu medical se află la adresa indicată anterior, reprezentanţii angajatorului, cu sau fără cei ai Poliţiei, vor face verificările "din uşa casei".
"Vom emite cele două ordine de ministru al Sănătăţii cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, respectiv Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru punerea în aplicare a noilor prevederi, ca urmare din 15 mai preconizăm că toate concediile medicale se vor acorda după noile prevederi legale aflate în vigoare", a precizat ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
În ceea ce priveşte modalitatea concretă, pacientul care se prezintă la medic pentru a solicita concediu medical va completa o declaraţie pe propria răspundere, care va conţine numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal, unitatea angajatoare şi funcţia pe care o deţine la această unitate.
În declaraţia pe propria răspundere, pacientul semnează că este de acord să anunţe angajatorul cu privire la incapacitatea de muncă în termen de 24 de ore de la obţinerea certificatului medical, precum şi datele medicului, să indice adresa de reşedinţă aleasă pe toată perioada concediului medical, nefiind obligatoriu domiciliul din cartea de identitate, să fie prezent la adresa indicată cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale şi că poate fi vizitat de persoanele prevăzute de lege la adresa indicată între orele 8-11, 12-17, 18-20 şi că este de acord ca în cazul nerespectării acestor condiţii să i se sisteze plata indemnizaţiei pentru concediul medical, a subliniat Cseke Attila
Plătitorul indemnizaţiei, fie angajatorul pentru primele cinci zile, fie Casa de Asigurări de Sănătate pentru celelalte zile va putea solicita medicului care prescrie concediul o copie conformă cu originalul a declaraţiei date de beneficar, pentru a vedea care este adresa indicată pentru a putea fi verificată prezenţa pacientului.
"Reprezentanţii plătitorului însoţiţi, dacă este cazul de un reprezentant al poliţiei, se deplasează la adresa indicată în declaraţia pe propria răspundere şi verifică din uşa domiciliului dacă persoana respectivă este prezentă sau nu. Nu se intră în locuinţa pacientului în niciun caz", a spus ministrul.
După verificare se încheie un proces-verbal de reprezentanţii plătitorului în care se menţionează dacă pacientul a fost acasă şi va fi semnat şi de acesta. dacă se constată absenţa beneficiarului concediului medical, se va încheia de asemenea, un proces verbal care va avea ca urmare sistarea plăţii indemnizaţiei din a doua zi de la încheierea procesului verbal.
"După a şasea zi, când nu mai plăteşte angajatorul, ci Casa de Asigurări de Sănătate, angajatorul va transmite lista cu angajaţii care se află în concediu medical", a spus ministrul Sănătăţii.
Cseke Attila a precizat că cei care verifică pot fi însoţiţi de reprezentanţii poliţiei dacă se solicită acest lucru.
"Este vorba de situaţii care implică existenţa atingerii ordinii sau liniştii publice şi pentru a crea inclusiv beneficiarului concediului medical siguranţa că este vorba despre o verificare exercitată de reprezentanţii legali", a subliniat ministrul.
Demnitarul a adăugat că aceste proceduri vor respecta garanţiile constituţionale privind inviolabilitatea domiciliului şi dreptul la viaţă intimă, astfel că este interzisă pătrunderea reprezentanţilor plătitorului şi reprezentantului poliţiei în interiorul domiciliului respectiv. Acest lucru se va putea face numai cu consimţământul scris, cu semnătura celor care locuiesc la adresa respectivă.
Ministrul Sănătăţii a spus că, în 2006, trei la sută din bugetul sănătăţii s-a plătit pentru concedii medicale, iar în 2009 şase procente, iar tendinţa este în creştere, anual rămânând sume mai mici pentru spitale şi tratamente
În primul semestru din 2009 au fost cheltuiţi 220 de milioane de lei, iar, în periada similară din 2010, suma de 255 de milioane de lei. "În continuare se emit certificate foarte multe, noi credem că o parte din aceste certificate nu au bază medicală, iar resursele financiare alocate pentru acestea micşorează celelalte resurse financiare pentru pacienţi. Exact oamenii bolnavi, care au nevoie de concedii medicale, vor fi privaţi de tratamente pentru că unii care n-ar avea dreptul apelează la acest lucru", a explicat ministrul.
Ministrul a dat două exemple de persoane care au beneficiat în mai mult de patru luni jumătate de şase sau 11 concedii medicale. Astfel, o singură persoană a beneficiat de şase concedii medicale din 11 noiembrie 2009 până în 28 februarie 2010, având cinci boli diferite, de la bronşită la "episod depresiv". Întreruperile între concedii au fost de una sau două zile, existând în total 71 de zile.
De asemenea, o altă persoană a fost de 11 ori în concediu medical, în perioada 23 noiembrie 2009- 9 aprilie 2010, având cinci boli diferite.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat la începutul lunii aprilie că Guvernul a aprobat propunerea MS de modificare a sistemului de acordare a certificatelor medicale.
Colegiul Medicilor din România este indignat de reglementarea propusă de Ministerul Sănătăţii şi aprobată de Guvern prin care pacienţii aflaţi în concediu medical sunt verificaţi acasă cu poliţia, CMR precizând că dreptul la concediu nu poate fi transformat în obligaţia de arest la domiciliu.
CMR spune că a înaintat MS propuneri cu privire la acest act normativ, dar acestea nu au fost luate în considerare, deşi au fost redactate de specialişti care au expertiză în domeniu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO