Poliţia, despre o nouă metodă de înşelăciune. Autorii se dau drept angajaţi bancari şi poliţişti

Poliţiştii avertizează luni asupra unei alte medote de înşelăciune, în care autorii se dau drept angajaţi ai unei bănci şi ai Poliţiei şi le cer victimelor să transfere bani într-un cont „sigur”.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Poliţia, despre o nouă metodă de înşelăciune. Autorii se dau drept angajaţi bancari şi poliţişti

Poliţia, despre o nouă metodă de înşelăciune. Autorii se dau drept angajaţi bancari şi poliţişti

Potrivit IGPR, în ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicaţii VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din reţeaua naţională de telefonie, contactează cetăţenii, pretinzându-se angajaţi ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceştia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut şi le cer să dezvăluie informaţii personale sensibile.

Ulterior, apelul este redirecţionat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliţiei şi le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetăţenii de bună credinţă.

„La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs şi ultimei solicitări de transfer al banilor în contul <sigur>, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale. Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de <spoofing>, prin care autorii falsifică informaţiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorităţi), cu scopul de a înşela victimele (cetăţenii de bună credinţă)”, arată IGPR.

Iată recomandările poliţiei pentru protecţia cetăţenilor:
-Nu răspundeţi apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informaţii sensibile sau transferuri de bani.
-Verificaţi orice informaţie primită prin canale oficiale, contactând direct instituţiile implicate.
-Nu transferaţi bani în conturi neoficiale sau suspecte!
-Dacă aveţi suspiciuni, contactaţi imediat autorităţile competente (poliţie, bancă etc.).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici