Poliţia Prahova a anchetat 140 de infracţiuni în domeniul petrolier de la începutul anului trecut

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Prahova au investigat, în 2010 şi în 2011, 140 de infracţiuni în domeniul prelucrării şi comercializării produselor petroliere, dintre acestea 20 fiind infracţiuni de dare şi luare de mită, iar în cursul anchetelor au fost arestate preventiv 19 persoane.

Urmărește
12 afișări

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, miercuri, de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Prahova, în anul 2010 şi în primele două luni ale anului 2011 oamenii legii din Prahova au instrumentat 140 de infracţiuni în domeniul prelucrării şi comercializării produselor petroliere, dintre acestea 20 fiind infracţiuni de dare şi luare de mită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un număr de 19 persoane cercetate în aceste cauze au fost arestate preventiv, iar pentru recuperarea prejudiciilor create în urma comiterii infracţiunilor anchetate, a fost instituit sechestru asigurator asupra cantităţii de 180 de tone de produse petroliere, respectiv benzină, motorină, ţiţei şi gaz petrolier lichefiat, şi totodată au fost indisponibilizate mai multe bunuri, respectiv un imobil, 11 maşini, bijuterii şi obiecte electronice, dar şi 285.000 de lei, toate aparţinând învinuiţilor. Bunurile şi bani se presupune că au fost obţinute din prejudiciile create bugetului de stat sau patrimoniului privat al mai multor persoane juridice.

În una dintre cauzele anchetate de IPJ Prahova, poliţiştii au stabilit că trei bărbaţi, administratori ai mai multor societăţi comerciale, au vândut drept carburanţi produse petroliere accizate şi neaccizate, tranzacţiile fiind derulate prin mai multe firme-fantomă, în contabilitatea cărora nu au fost înregistrate accize şi TVA în valoare de 1.210.965 de lei. În acest caz, întreg prejudiciul a fost recuperat prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile care aparţin celor trei învinuiţi.

O altă anchetă derulată de IPJ Prahova a dus la arestarea preventivă, în luna ianuarie a acestui an, a doi bărbaţi din Ploieşti care, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale, într-o perioadă de cinci ani, între 2005 şi 2010, au prejudiciat bugetul de stat prin neplata taxelor şi accizelor cu suma de 1.662.899 de lei, în urma unor tranzacţii cu produse energetice şi cu cereale.

Conform comunicatului dat publicităţii, miercuri, de IPJ Prahova, cei doi bărbaţi au achiziţionat produse petroliere, respectiv uleiuri minerale neaccizate, fără a face dovada că acestea provin dintr-un antrepozit fiscal de producţie, produse ce au fost comercializate către alte societăţi comerciale, fără a înregistra operaţiunile respective în evidenţele contabile.

Totodată, anchetatorii au stabilit că, la începutul anului trecut, cei doi administratori de firme au cumpărat din Uniunea Europeană 1.953.160 kilograme de grâu, fără a declara achiziţia, iar prejudiciul astfel creat se ridică la 310.000 lei, bani care ar fi trebuit plătiţi sub formă de TVA şi impozit pe profit.

Comunicatul de miercuri referitor la acţiunile IPJ Prahova în domeniul tranzacţiilor ilegale cu produse petroliere a fost dat publicităţii la doar o zi după ce fosta şefă a Vămii Ploieşti, Diana Severin, a afirmat într-o conferinţă de presă că, în perioada 2009 - 2010, când a condus vama Ploieşti, a făcut mai multe sesizări penale legate de ilegalităţi în vamă, IPJ Prahova fiind nominalizat drept una dintre instituţiile la care fosta directoare a Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova a depus sesizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici