Poliţia Română cere instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea / UPDATE Ministrul Justiţiei: Extrădarea e posibilă chiar dacă nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica

Poliţia Română a transmis, marţi seară, Tribunalului Bucureşti o cerere de urmărire internaţională, precum şi emiterea unui mandat european de arestare pe numele Elenei Udrea, aflată în prezent în Costa Rica şi condamnată definitiv de instanţa supremă la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

Urmărește
4807 afișări
Imaginea articolului Poliţia Română cere instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea / UPDATE Ministrul Justiţiei: Extrădarea e posibilă chiar dacă nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica

Poliţia Română cere instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea

Reprezentanţii Poliţiei Române au solicitat, marţi seară, magistraţilor Tribunalului Bucureşti, emiterea unui mandat european de arestare şi o cerere de urmărire internaţională pe numele fostului ministru Elena Udrea, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Poliţiei.

Instanţa urmează să se pronunţe în cursul zilei de miercuri.

Demersul Poliţiei vine după ce, marţi, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la şase ani de închisoare, în dosarul Gala Bute.

Potrivit procedurii, după ce instanţa emite mandatul european de arestare, reprezentanţii Poliţiei Române informează autorităţile din Costa Rica în legătură cu situaţia Elenei Udrea. Autorităţile din acel stat o reţin sau o arestează provizoriu pe Udrea, timp în care Ministerul Justiţiei din România efectuează demersurile necesare astfel încât fostul ministru al Turismului să fie extrădat în ţară. După acest pas, autorităţile din Costa Rica urmează să aprobe, pe baza documentelor emise de Ministerul Justiţiei român, extrădarea Elenei Udrea, după care o escortă din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, aflată în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române se va deplasa în acel stat pentru a o aduce în ţară.

Magistraţii instanţei supreme au condamnat-o, marţi, pe Elena Udrea, la 6 ani de închisoare, în dosarul "Gala Bute". Decizia este definitivă. Judecătorii au decis să menţină pedeapsa primită de Elena Udrea în primă instanţă. În acelaşi dosar, Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Ministrul Justiţiei: Extrădarea e posibilă chiar dacă nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri, că extrădarea Elenei Udrea se poate face chiar dacă România nu are tratat bilateral cu Costa Rica, fiind necesar ca fostul ministru să fie dat în urmărire internaţională. Duarat extrădării ţine de legislaţia din Costa Rica, a mai precizat Tudorel Toader.

„Extrădarea este posibilă chiar dacă nu avem tratat bilateral de extrădare cu Republica Costa Rica, acesta este primul mesaj. Extrădarea e posibilă chiar în lipsa unui tratat bilateral în domeniul extrădării. În primul rând, e necesar ca persoana condamnată ce urmează să fie extrădată în urmărire internaţională. În al doilea rând, darea în urmărire internaţională se dispune de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, la solicitarea instanţei emitente a mandatului de arestare. Instanţa emitentă a mandatului de arestare urmează să se pronunţe cu privire la îndeplinirea condiţiilor pentru a solicita Ministerului Justiţiei să fie dată în urmărire internaţională. În acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc pe două proceduri distincte. Prima dată, în temeiul curtoaziei internaţionale cu asigurarea reciprocităţii. Vreau să subliniez că în prezent nu am avut un astfel de caz de extrădare din Republica din Costa Rica şi în al doilea rând că în acest moment se află în derulare un alt caz de extrădare din Costa Rica. Altul decât cel la care facem referire. A doua procedură - se poate realiza în baza convenţiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte. (...) Aici trebuie de verificat: domeniul de reglementare a respectivei convenţii la care România şi Costa Rica să fie parte, domeniile de reglementare să se circumscrie tipologiei naturii infracţiunii comise de către cel care urmează să fie extrădat în baza respectivelor convenţii. Intervalul de timp în care se poate finaliza procedura de extrădare ţine de legislaţia Republicii Costa Rica”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în cadrul unei declaraţii de presă.

Toader a mai spus că, până în acest moment, Ministerul Justiţiei nu a primit nicio informare în privinţa extrădării Elenei Udrea.

„Ştim că de la poliţie s-a făcut solicitarea de către instanţă care s-a pronunţat şi emitentă a mandatului de arestare, trebuie instanţa trebuie să verifice condiţiile, să adreseze Ministerului Justiţiei, care să verifice şi să formuleze cererea de extrădare. Până la acest moment, la Ministerul Justiţiei nu a sosit, Ministerul nu a primit nicio solicitare, nicio informare cu privire la procedura de extrădare a persoanei la care ne referim”, a declarat Tudorel Toader.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici