Poliţia Română face precizări în legătură cu un articol apărut la CNN, despre traficul de persoane

Poliţia Română face precizări în legătură cu un articol apărut pe site-ul CNN, despre traficul de persoane în România, arătând că reportajul este "subiectiv şi fals", nefiind bazat pe cercetări oficiale.

Urmărește
7 afișări

Site-ul CNN a publicat dreptul la replică al Poliţiei Române, în legătură cu reportajul "România, centru global pentru traficul de persoane" apărut la începutul lunii februarie.

"Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane consideră că ideea principală a articolului de opinie «România, centru global pentru traficul de persoane» de pe CNN.com este subiectivă şi falsă", începe dreptul la replică al Poliţiei Române (IGPR).

Poliţia Română arată că afirmaţiile conform cărora victime de 12 ani sunt traficate în România din ţări precum Honduras, Afganistan, Congo şi China nu sunt susţinute de cercetările oficiale.

"Informaţia din articol nu pare să fie bazată pe date statistice recente şi obiective, nici din punct de vedere calitativ, nici din punct de vedere cantitativ", precizează IGPR.

În dreptul la replică, Poliţia afirmă că România este ţară de origine pentru traficul de persoane, nu destinaţie. Totodată, potrivit statisticilor din ultimii ani, numărul victimelor române ale traficului uman a scăzut semnificativ, fapt ce contrazice afirmaţia reporterului CNN potrivit căreia România se află în centrul fenomenului de trafic de persoane.

"În 2008 au fost identificate 1.240 de victime, în 2009 numărul a scăzut la 780, iar în primele nouă luni din 2010 s-au înregistrat aproximativ 500 de victime", argumentează IGPR.

Poliţia mai arată că România este un model de bune practici în Europa, în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane, având o legislaţie modernă, la standarde europene. De asemenea, IGPR face referire la trei campanii naţionale derulate de ANITP în 2010, precum şi multe altele la nivel regional.

"România este recunoscută ca fiind lider regional în lupta împotriva traficului de persoane în Europa de Est, pentru că ţara noastră a contribuit semnificativ la reducerea acestui tip de crimă organizată. România poate oferi expertiză şi este un partener de încredere în lupta europeană împotriva traficului de persoane", mai arată Poliţia Română.

IGPR subliniază că ANITP, instituţia naţională cu expertiză în domeniu, nu a fost abordată pentru documentarea articolului apărut pe site-ul CNN.

Într-un articol apărut la începutul lunii februaire pe site-ul CNN, România este descrisă ca fiind un centru global pentru traficul de persoane, de către activistul pentru drepturile omului David Batstone.

"Chiar dacă traficul de persoane este interzis în România, aşezarea geostrategică a ţării o face atât sursa pentru traficul de persoane, cât şi ţara de tranzit şi de destinaţie", spunea Batstone.

Potrivit articolului, autorităţile române nu acordă ajutorul necesar victimelor aduse în România şi forţate să muncească sau să se prostitueze, iar aderarea la Uniunea Europeană a dus la relaxarea controalelor de frontieră, astfel că traficul de persoane prin România a devenit mai uşor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici