Poliţia şi Parchetul Militar au refuzat implicarea în cazul anticomuniştilor din Nepos

Reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) afirmă că Poliţia şi Parchetul Militar Cluj au refuzat să-şi trimită reprezentanţi la exhumarea celor trei luptători anticomunişti executaţi de Securitate şi îngropaţi lângă satul Nepos, situaţia fiind fără precedent.

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului Poliţia şi Parchetul Militar au refuzat implicarea în cazul anticomuniştilor din Nepos

Poliţia şi Parchetul Militar au refuzat implicarea în cazul anticomuniştilor din Nepos (Imakgine din arhivă; Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Gheorghe Petrov, expert în cadrul Serviciului de Investigaţii Speciale al IICCR, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că institutul a transmis solicitări atât Parchetului Militar Cluj, cât şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud să trimită reprezentanţi la exhumarea de la Nepos, dar în afară de istorici şi arheologi ai institutului, ajutaţi de localnici, nu a fost niciun reprezentant al autorităţilor menţionate.

Totodată, s-a mai cerut şi prezenţa unui medic legist care, de asemenea, nu a onorat solicitarea IICCR.

"Nu am mai întâlnit, până acum, atât de mult dezinteres total. Poliţia trebuia să vină şi să constate că aici au murit trei oameni. Avem chiar şi dovada faptului că au fost împuşcaţi, fiindcă am găsit un glonţ, iar Parchetul Militar, de asemenea, trebuia să fie de faţă, fiindcă cei care i-au împuşcat erau securişti din cadrul Ministerului de Interne. Nu trebuiau să ancheteze pe nimeni, fiindcă fapta s-a prescris, ci să dea neînceperea urmăririi penale pentru cei doi care mai sunt în viaţă. Oamenii aceştia au fost împuşcaţi şi apoi condamnaţi. Poate că medicul legist nu mai avea ce să constate decât că sunt morţi şi împuşcaţi, dar un poliţist şi procuror militar trebuia să fie de faţă. Suntem foarte dezamăgiţi de felul în care au decurs lucrurile aici", a spus Gheorghe Petrov.

O echipă de şase cercetători de la IICCR a început, luni, săpăturile în apropiere de satul Nepos, unde au existat indicii că s-ar afla groapa comună a celor trei partizani anticomunişti. Marţi dimineaţă, echipa de cercetători urma să finalizeze procedura de exhumare şi, în lipsa implicării autorităţilor, să ia o decizie legată de osemintele găsite.

"Am hotărât să le ducem la Muzeul de Istorie Aiud, iar dacă cineva va vrea să înceapă o anchetă, le va găsi acolo. Oricum, ei erau condamnaţi la pedeapsa cu închisoare. Vor ajunge acolo după moarte", a declarat Petrov.

Marţi, preotul din Nepos va face o slujbă de pomenire a celor trei, după care osemintele vor fi duse la Aiud.

La rândul său, şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, comisarul Ioan Bodescu, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce nu poate participa la nicio deshumare dacă nu are o solicitare din partea unui procuror.

"IICCR ne-a notficat că vrea să facă nişte cercetări şi a spus că ne va anunţa în legătură cu ce descoperă. Nu ne-au mai anunţat nimic, iar noi nu putem declanşa nicio cercetare dacă nu ne cere procurorul. Poate că, totuşi, astăzi (marţi - n.r.) vom trimite un criminalist acolo să vadă despre ce este vorba şi dacă este cazul să luăm acele oseminte în custodie şi să facem cercetări", a spus Bodescu.

Trei partizani din organizaţia de rezistenţă anticomunistă "Garda Albă", executaţi de Securitate în 1949 şi îngropaţi în judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost exhumaţi, luni, la solicitarea unor rude. Cei trei partizani executaţi sunt Ioan Leonida Bodiu, Ioan Burdeţ şi Toader Dumitru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici