- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.12.2013, 14:57)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţist, la ICCJ: L-am găsit pe Năstase încătuşat şi cu sânge la gât, era cooperant şi lucid
Unul dintre poliţiştii care au mers acasă la Adrian Năstase, după ce acesta a fost condamnat, a declarat, vineri, la instanţa supremă, că a aflat de la fiul acestuia că s-a împuşcat şi că l-a găsit în cameră, stând pe o canapea, încătuşat "şi cu ceva sânge la gât", fiind cooperant şi lucid.
Urmărește
1114 afișări
Poliţist, la ICCJ: L-am găsit pe Năstase încătuşat şi cu sânge la gât, era cooperant şi lucid (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Ofiţerul Marian Toma, de la Biroul Urmăriri, unul dintre poliţiştii trimişi, în iunie 2012, la locuinţa lui Adrian Năstase, după condamnarea fostului premier în dosarul "Trofeul calităţii", a dat vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o declaraţie de martor în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este judecat pentru că ar fi încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei instanţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Marian Toma le-a spus judecătorilor că se afla la parterul locuinţei lui Adrian Năstase atunci când acesta a încercat să se sinucidă.
"Eu eram jos şi a venit la un moment dat fiu-su să ne spună că ta-su a încercat să se împuşte. Eu atunci am urcat să văd ce e sus. Vă daţi seama, când am auzit că s-a împuşcat, am crezut că-l găsesc pe Năstase cu jumate de cap", a spus ofiţerul Marian Toma.
Acesta a declarat că, atunci când a intrat în camera respectivă, l-a găsit pe colegul său Nicolae Costea la aproximativ trei-patru metri de Năstase, iar pe fostul premier încătuşat şi cu sânge în zona gâtului.
"Când am intrat, am văzut că Adrian Năstase era în fundul încăperii, pe o canapea, încătuşat şi cu ceva sânge la gât. Costea era la trei-patru metri de el, se uita la el. M-am dus la Năstase, era cooperant şi lucid, vă daţi seama că eram eu mai agitat decât el. M-am dus aşa la el, m-am uitat un pic şi l-am întrebat: «Cu ce aţi tras, calibru mic, 5 mm?». El a spus: «Am tras cu 9 mm»", a arătat Marian Toma.
Ofiţerul a mai spus că în acel moment i-a scos lui Năstase cătuşele, i-a dat jos ceasul de la mână şi i l-a dat fiului acestuia.
"Fiind rănit, mi-era să nu se rănească şi mai tare. Vă daţi seama, acolo curgea sânge. Eu m-am dus imediat şi am chemat Salvarea", a adăugat Toma.
Poliţistul a mai spus că, împreună cu un coleg, a mers cu ambulanţa la Spitalul Floreasca.
"Acolo s-a adunat o grămadă de lume, o grămadă de medici şi între ăştia era şi Brădişteanu, şi Lascăr, că-i ştiu eu, că i-am tot văzut la televizor", a adăugat Toma.
Ofiţerul a arătat că personalul spitalului nu le-a permis accesul în salonul în care se afla Adrian Năstase, motivat de faptul că acolo era "un mediu septic", dar că li s-a sugerat să-l urmărească pe Năstase de pe monitoarele aflate într-un birou din incinta spitalului. Poliţiştii au refuzat la acel moment, pe motiv că nu puteau părăsi locul în vederea deplasării într-o cameră a spitalului.
Judecătorii l-au audiat vineri şi pe Gheorghe Dumitru, directorul general adjunct al Poliţiei Capitalei în iunie 2012, în prezent directorul Direcţiei Logistică din Poliţia Română.
Procesul medicului Brădişteanu se va relua în 29 ianuarie, cu audierea altor martori, printre care şi Viorel Vasile, fost director al Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, în prezent adjunct al şefului Poliţiei Române.
Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.
Şerban Brădişteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie.
Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.
După decizia instanţei, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
"În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian", au notat procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au precizat că medicul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.
"În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic", au mai arătat procurorii.
Brădişteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.
Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.
În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe