Poliţiştii au confiscat aproape 250.000 de artificii şi petarde

Poliţiştii au efectuat 276 de acţiuni şi peste 1.600 de controale, fiind confiscate aproape 250.000 de articole pirotehnice de la comercianţii, informează Poliţia Română.

Urmărește
675 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii au confiscat aproape 250.000 de artificii şi petarde

Poliţiştii au confiscat aproape 250.000 de articole pirotehnice

Poliţiştii au efectuat 276 de acţiuni şi peste 1.600 de controale, fiind indisponibilizate, în vederea confiscării, aproape 250.000 de articole pirotehnice din clasele I şi II.

Poliţia Română, prin structurile de arme, explozivi şi substanţe toxice, a declanşat, la data de 15 noiembrie a.c., la nivel naţional, o amplă acţiune de verificare a modului de respectare a dispoziţiilor Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive.

În perioada 19 - 21 decembrie, au fost intensificate, la nivel naţional, acţiunile pentru prevenirea şi combaterea comercializării, folosirii ilegale şi a contrabandei de articole pirotehnice interzise de lege în en-gross-uri, târguri, oboare, pieţe, supermarketuri şi în punctele de trecere a frontierei.

Acţiunile au avut ca scop creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile desfăşurate de structurile specializate ale poliţiei pentru prevenirea şi combaterea faptelor generate de nerespectarea prevederilor legale privind regimul obiectelor pirotehnice.

În doar trei zile au fost efectuate 276 de acţiuni şi peste 1.600 de controale la care au participat mai mult de 2.100 de poliţişti, sprijiniţi de lucrători ai Poliţiei de frontieră, jandarmi şi poliţişti comunitari.

Au fost constate 73 de infracţiuni la regimul materiilor explozive şi articolelor pirotehnice, 71 de persoane fiind cercetate pentru încălcarea prevederilor Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive. De asemenea, poliţiştii au dat şapte avertismente şi au aplicat 22 de sancţiuni contravenţionale la Legea 126/1995, privind regimul materiilor explozive, în valoare totală de 29.000 lei. Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, peste 200.000 de bucăţi articole pirotehnice din clasa I şi peste 47.500 de bucăţi de articole pirotehnice din clasa a II-a, în valoare totală de peste 43.000 lei.

Toate obiectele pirotehnice confiscate de poliţişti vor fi distruse într-un loc special amenajat în acest sens.

Într-unul din cazurile privind comercializarea ilegală de artificii, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Bacău fac verificări cu privire la Victor B. (34 de ani), din Bacău, pe care l-au surprins într-un complex comercial băcăuan vânzând artificii şi petarde. În spaţiul de depozitare, poliţiştii au identificat peste 170.000 de articole pirotehnice din clasele I şi II.

El îşi procurase bunurile, în urmă cu câteva zile, dintr-un târg din municipiul Suceava, de la o persoană necunoscută, cu intenţia de a le comercializa ulterior la diverse persoane, fără a poseda autorizaţie în acest sens.

Bunurile, în valoare de aproximativ 14.000 lei, au fost ridicate în vederea cercetărilor.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul I.P.J. Satu-Mare i-au identificat pe M. Dumitru (33 de ani), şi M. Anna (58 de ani), din Satu-Mare, care au încercat să introducă în ţară, prin P.T.F. Halmeu şi P.T.F. Petea, cantitatea de 4.949 bucăţi petarde şi artificii din clasa II, interzise la deţinere, valoarea acestora fiind de aproximativ 660 de lei.

C. Răzvan-Adrian, din localitatea Floreşti, judeţul Cluj, a fost depistat în parcarea unui restaurant din municipiul Cluj-Napoca, în timp ce oferea spre vânzare cantitatea de 3.600 bucăţi pocnitori din clasa I.

În 19 decembrie, în trei dintre complexele comerciale din Bucureşti, poliţiştii i-au depistat pe C. Ioana Pamela (28 de ani), U. Ştefan Florin (21 de ani), Ţ. Marian Mircea (21 de ani), G. Mariana (23 de ani), T. Ilie (19 ani) şi Z. Chang Li (34 de ani), care deţineau şi ofereau spre comercializare, în mod ilegal, cantitatea de 17.246 obiecte artizanale şi de distracţie pe baza de amestecuri pirotehnice, din clasele I şi II. Toate materialele pirotehnice descoperite de poliţişti au fost ridicate în vederea confiscării.

Prin modificările aduse legislaţiei în domeniu în anul 2006, prin Legea 406, s-a interzis comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria "obiecte zburătoare luminoase" şi a pocnitorilor din clasa I. Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice numai în interes propriu şi numai în locurile autorizate.

De asemenea, persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din categoriile sus menţionate.

Obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice ce pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate către populaţie, din clasa I, trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în Secţiunea II, art. 5, din Hotărârea Guvernului 536/2002, pentru aprobarea Normelor tehnice privind operaţiile cu materii explozive. În această clasă I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici