Poliţiştii bucureşteni ridică mostre de la "magazinele de vise"

Anchetatorii bucureşteni de la Crimă Organizată, precum şi cei de la Poliţia Capitalei, au început controalele la "magazinele de vise" din oraş, ei ridicând mostre ale substanţelor comercializate, pe care le predau laboratoarelor de testare pentru a stabili dacă sunt legale sau nu.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii bucureşteni ridică mostre de la "magazinele de vise"

Poliţiştii bucureşteni ridică mostre de la "magazinele de vise" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că în cazul în care rezultatele de laborator indică faptul că substanţele vândute în weed-shop-uri sunt ilegale, conform OUG 6/2010, acestea vor fi distruse, iar responsabililor le vor fi întocmite dosare penale.

În situaţia în care produsele nu se află pe lista substanţelor interzise, acestea pot fi returnate proprietarilor, a precizat Ciocan.

Poliţia Română a atras atenţia, luni, că din 15 februarie sunt interzise vânzarea şi consumul de plante etnobotanice menţionate în OUG 6/2010, pentru modificarea şi completarea Legii 143/2000, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru completarea Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Forţele de ordine au mai arătat că, în decurs de zece zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, "proprietarul, posesorul şi deţinătorul cu orice titlu al plantelor şi substanţelor prevăzute în tabelele anexă (ale OUG, n.r.) are obligaţia să distrugă pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale plantele şi substanţele pe care le deţine".

În 10 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice care au fost trecute în lista drogurilor. Actul normativ a introdus în categoria drogurilor 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ acestea nemaiputând fi deţinute şi comercializate.

Actul normativ permite doar anumitor persoane specializate să mai deţină astfel de plante, dar numai în cantităţi mici, cu scop terapeutic sau pentru a le utiliza ca eşantion de probă şi comparaţie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici