Poliţiştii cer protecţie şi salarii mai mari

Poliţiştii cer protecţie şi salarii mai mari şi ameninţă că ies în stradă pe 26 septembrie, susţinând că există pericolul ca Poliţia Română să nu mai poată face faţă fenomenului infracţional, deoarece posturile vacante din domeniu nu mai sunt atractive.

Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii cer protecţie şi salarii mai mari

În aprilie 2008, 4.000 de poliţişti au participat la un marş prin centrul Capitalei (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că numărul agresiunilor asupra poliţiştilor care lucrează în stradă a crescut "alarmant" în ultimul timp, "fără ca autorităţile să ia vreo măsură".

"Am cerut Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) ultimele statistici privitoare la agresiunile asupra poliţiştilor, precum şi la salarizarea din domeniu, deoarece numărul agresiunilor asupra poliţiştilor a crescut alarmant. De asemenea, potrivit protocolului semnat cu MIRA în octombrie, salariul poliţiştilor trebuia să crească cu 27 la sută, dar a crescut doar cu trei procente", a precizat Lincu.

Acesta a afirmat că sindicaliştii au cerut în nenumărate rânduri acordarea unui spor pentru poliţiştii care lucrează în stradă, la fel ca în toate ţările Uniunii Europene. "Urmare a acestui fapt, că noi cerem în zadar aceste sporuri, dar nu ne sunt acordate, avem un deficit foarte mare de personal, sunt localităţi în care nu se prezintă nimeni la concurs pentru posturile vacante", a spus liderul sindical.

O altă nemulţumire a Pro Lex o reprezintă faptul că unui poliţist îi sunt plătite maximum 120 de ore suplimentare pe an, ore care pot fi epuizate în 3-4 luni, iar apoi aceştia sunt disponibili 24 de ore din 24, fără a fi remuneraţi. Acest lucru constituie obiectul unui proces pe care sindicaliştii l-au intentat MIRA.

"Avem procese cu inspectoratele judeţene de poliţie şi implicit cu MIRA aproape zilnic, vrem să ne plătească sâmbetele şi duminicile sută la sută, conform legii", a susţinut Lincu.

Pe de altă parte, sindicaliştii spun că sunt nemulţumiţi de faptul că statutul poliţiştilor, proiect care se dezbate de doi ani şi care a ajuns la o formă agreată şi de MIRA şi de sindicate, "zace în sertarul ministrului de souă luni". "De asemenea, ordonanţa de modificare a indicelui de salarizare, în loc să fie aprobată prin ordonanţă de urgenţă, se află la avizare în Parlament", a adăugat liderul sindical.

Totodată, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) se întâlnesc, marţi, la ora 15.00, cu reprezentanţii MIRA, pentru a discuta despre promovarea modificărilor la statutul poliţistului, majorarea pedepselor pentru ultraj, regularizarea coeficienţilor de salarizare şi acordarea unor sporuri în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară fiecare poliţist, potrivit preşedintelui sindicatului, Liviu Butunoiu.

În aprilie 2008, aproape 4.000 de poliţişti au participat la un marş prin centrul Capitalei, organizat de SNPPC, solicitând, printre altele, modificarea legislaţiei pentru a primi asistenţă juridică şi asigurări de viaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici