- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţiştii de frontieră de la Albiţa dădeau rest la mită şi cereau ciocolată, cornuri, gem, băuturi. VEZI STENOGRAMELE CONVORBIRILOR
Poliţiştii de frontieră dădeau rest la mită atunci când persoana care trecea prin Vama Albiţa nu avea banii de "coffee", "tradiţia" sau "piva" pregătiţi şi de multe ori cereau ciocolată, cornuri, gem şi băuturi.
Poliţiştii de frontieră de la Albiţa dădeau rest la mită şi cereau ciocolată, cornuri, gem, băuturi. VEZI STENOGRAMELE CONVORBIRILOR (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Procurorii DNA arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a poliţiştilor de la PTF Albiţa acuzaţi de luare de mită că, de cele mai multe ori, aceştia cereau bani şi peste suma obişnuită, cunoscută ca şi "coffee" sau "tradiţia", în cel puţin una dintre situaţii un poliţist oferind şi rest mituitorului.
Astfel, dintr-o înregistrare ambientală din 8 ianuarie, citată de procurori în referat, reiese că unul dintre poliţiştii de frontieră de la Albiţa, Vlad Polojan, primeşte de la o persoană 50 de euro şi îi dă rest 20 de euro, păstrand mita de 30 de euro, spunându-i: "Dacă vei fi boer, tot aşa, nu vor fi probleme".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
DNA notează în documentul citat că la PTF Albiţa exista o "tradiţie" ca fiecare persoană care trecea prin vamă "să lase câte un coffe" în paşaport, fiind vorba de banii pe care se aşteptau să îi primească drept mită.
Dintr-o înregistrare ambientală din 6 ianuarie, poliţistul de forntieră Alin Andrei Nechita îi "explică" unui cetăţean că de fiecare dată când trece prin PTF Albiţa trebuie să lase "un coffe", mai precis "10 lei de ştampilă", persoana conformându-se cu precizarea că "lasă un coffe în paşaport".
Un alt caz prezentat pe baza înregistrărilor ambientale este cel din 11 spre 12 ianuarie, când unul dintre poliţişti, George Valentin Lădaru, "mustrează" o persoană care iniţial nu-i lăsase bani în paşaport: "Piva (berea - n.r.) aia, care... nu şti despre ce vorbesc, nu? Tradiţia? Nici asta nu ştii!".
Procurorii prezintă şi o înregistrare ambientală din 6 ianuarie, când au loc adevărate negocieri între poliţiştii Lucian Dieac, Radu-Daniel Gîrţu şi un interlocutor care nu avea permisul de conducere valabil, în cazul acestuia mita cerută fiind de 100 de euro:
"Interlocutor: Îţi dau 50 de euro, mă laşi să plec, că altfel nu ştiu...
Lucian Dieac: Băi ... Fără întrebări, fără supărări! Cu o sută şi îi bini ... să zici bogdaproste! Du-te la avion, că e cel mai bine, nici întrebări.
Radu-Daniel Gîrţu: Hai, ca să bei şi tu o cafea, hai, 80, şi nu mai...."
Un alt exemplu oferit de anchetatori privind pretenţiile poliţiştilor de la PTF Albiţa este cel în care, în 10 ianuarie, o persoană le reproşează că a fost întors după ce le-a dat doar cinci euro în loc de 20 de euro ceruţi: "Am pus 5, ... m-aţi întors ca să pun 20, da?".
De asemenea, procurorii mai arată că, în 5 ianuarie, poliţistul Cătălin Bogdan Cherciu, nemulţumit de suma primită în paşaport, "în raport de neregulile pe care trebuie să le «tolereze», îi cere mituitorului să pună în plus":
"Cherciu: Nu-i bun! Mai caută ceva.
Interlocutor: Dar nu, sincer, n-am...
Cherciu: Eu zic serios, mai caută ceva! ... Eu îţi zic prieteneşte, dacă vrei să treci, dacă nu te dau înapoi, uite câţi stau şi aşteaptă. Te dau înapoi şi-mi fac treaba mai departe, dar tu rămâi pe dinafară".
În alt caz, Cherciu spune în clar şi suma pe care o doreşte: "Pune şi o sută de euro", bani pe care îi primeşte de la mituitor şi îi bagă în buzunar, potrivit notelor investigatorului sub acoperire, coroborate cu înregistrarea ambientală.
În mai multe rânduri, înregistrările ambientale relevă faptul că unii dintre poliţiştii de frontieră, pe lângă bani cereau persoanelor care transportau produse alimentare să le dea şi ciocolată, cornuri, gem şi băuturi.
Astfel, în 9 ianuarie, poliţistul de frontieră Veronica Şorea, nemulţumită de suma primită de la o persoană, îi cere acesteia "să completeze" cu anumite bunuri, "o ciocolată, un Panettone, ceva ... ce ai".
La aceeaşi dată, poliţistul Iordan Bălţatu cere unei persoane băuturi alcoolice: "Ai şi tu vreo sticlă acolo, să cinstim şi noi, băieţii?".
În 6 ianuarie, Dănuţ Mirel Cornea îi cere unei persoane care vrea să treacă prin PTF Albiţa borcane cu gem: "Ai vreun borcan prin maşină? .... Mâncăm şi noi cu ceai dimineaţa ...".
Totodată, poliţiştii de frontieră aveau grijă să nu fie văzuţi când iau mită, ascundeau sumele primite în buzunarele sau mânecile uniformei, în autoturismele personale sau deasupra uşii, în coşul de gunoi şi în sertarele din tonetele de lucru.
Astfel, în 7 ianuarie, Andrei Asimine discută cu o persoană despre maşina pe care vroia să o introducă în Republica Moldova: "Astea-s propuneri? Băi, nu te căuta prin buzunare pe aici că sunt camere de luat vederi. .,... Dacă vrei să propui ceva, iei paşaportul şi te duci în maşină, pe urmă văd eu ce propui tu acolo!".
Totodată, pentru a nu fi văzuţi când numără banii primiţi ca mită, aceştia stingeau lumina sau îi numărau sub birou, în ambele situaţii fiind fie înregistraţi audio, fie filmaţi cu camerele de supraveghere.
În unele situaţii, poliţiştii de la PTF Albiţa se mulţumeau şi cu sume mult mai mici decât cele cerute. În acest sens, în 6 ianuarie, Cătălin Popa a cerut unei persoane 50 de euro, în final "mulţumindu-se" cu 15 euro.
Procurorii anticorupţie fac cercetări în cazul a 53 de poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa, printre care şi comisarul şef de poliţie Daniel Cristian Corbean, şeful Poliţiei de Frontieră Albiţa, acuzaţi de luare de mită şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Dintre aceştia, procurorii au reţinut 40 de persoane, alte 13 fiind lăsate libere, cu interdicţia de a părăsi ţara.
Curtea de Apel Bucureşti a emis până în prezent 15 mandate de arestare preventivă şi urmează să decidă dacă şi ceilalţi 25 de poliţişti de frontieră vor fi arestaţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO