Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 erau ascultaţi cu microfoane montate în maşinile de serviciu

Anchetatorii au montat tehnică audio-video în maşinile de serviciu ale agenţilor de la secţiile 1 şi 3 din Capitală pentru a putea surprinde momentele în care aceştia luau bani pentru a nu-şi exercita atribuţiile, toate acestea devenind probe la dosarul de corupţie.

Urmărește
1334 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 erau ascultaţi cu microfoane montate în maşinile de serviciu

Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 erau ascultaţi cu microfoane montate în maşinile de serviciu (Imagine: Catalin Abagi/Mediafax Foto)

"În urma administrării întregului material probator a rezultat următoarea situaţie de fapt, care va fi prezentată în funcţie de autospecialele utilizate de agenţii de poliţie, întrucât în aceste autoturisme a fost introdusă tehnică audio-video prin care au fost înregistrate acţiunile agenţilor de poliţie", notează procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă a 14 agenţi de poliţie, obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, reiese din documentul citat, ofiţerii anticorupţie au montat tehnică în şapte autospeciale ale MAI, fiind surprinse momente elocvente ale faptelor comise de agenţii cercetaţi.

În acest caz parchetul a emis două referate cu propunere de arestare preventivă, împărţind astfel lotul poliţiştilor în două grupuri.

În documentul citat procurorii prezintă succint zecile de cazuri în care poliţiştii au oprit şoferi care au încălcat regulile de circulaţie, pe care, prin diverse aluzii, i-au convins să le dea bani pentru a nu fi amendaţi.

"La data de 13 octombrie 2011, Dan Ungureanu în timp ce îşi desfăşura activitatea pe autospeciala cu nr. de înmatriculare MAI … împreună cu Constantin Ghergu şi Alexandru Florentin Dobre, în intervalul orar 19:38-19:47 l-au urmărit şi oprit în trafic pe … sub pretextul că acesta a circulat pe interzis şi avea expirată inspecţia tehnică periodică a autovehiculului. După oprire, utilizând acelaşi tipar infracţional ce include un dialog cu celălalt membru al echipajului de poliţie, prin care i se sugerează contravenientului o modalitate de a eluda sancţionarea sa, prin expresii de genul «amenda este foarte exigentă», inculpaţii au pretins şi primit o sumă de bani, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu", se arată în referatul procurorilor trimis instanţei de judecată.

Procurorii arată că agenţii de poliţie lucrau în echipă, ca într-o piesă de teatru, ei având "roluri" bine stabilite. "Semnificativ este faptul că la actele de pretindere poliţiştii aflaţi în tură acţionează ca o «echipă», în sensul că fiecare joacă un «rol» care se completează foarte bine cu ale celorlalţi (de exemplu: «hai să-l ajutăm pe domnul» sau «ce facem, colegul»)", notează procurorii.

Alte expresii ale poliţiştilor au mai fost: "rămâneţi fără permis…treaba dvs., noi v-am dat actele", "aveţi nevoie de permis", "depindeţi de permis...cum să te ajut eu pe tine", "ştiţi că se reţine permisul...eu ce să vă fac", "rămâneţi fără permis…du-te la maşină şi gândeşte-te", "o să vă eliberăm o dovadă…ce facem măi", "eu ori nu mai scriu deloc, ori scriu ce am constatat…cum ziceţi să o rezolvăm", "lăsăm la aprecierea dvs", "dumneavoastră hotărâţi…mingea este în terenul dumneavoastră", "îl ajutăm într-un fel pe domnul", "nu vrem să ne facem probleme…domnu' e băiat educat", "vă pot da amenda pe loc…v-am dat documentele…mai departe depinde de dvs.".

Parchetul Tribunalului Bucureşti a anunţat, marţi, în urma percheziţiilor la secţiile 1 şi 3 de Poliţie, că procurorii cercetează, din 6 ianuarie, 31 de agenţi de poliţie, pentru luare de mită, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.

Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 sunt acuzaţi că luau mită individual sau împreună cu unul sau doi colegi, de la şoferi contravenienţi, dar şi de la proxeneţi şi prostituate, iar în unele situaţii, la sfârşitul turei împărţeau banii obţinuţi, sumele fiind cuprinse între 50 şi 600 de lei.

Peste 100 de infracţiuni au fost reţinute în sarcina celor 31 de poliţişti, acestea fiind comise, potrivit lui Staicu, în perioada octombrie - decembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici