„Trebuie strâns ser la zeci de mii de persoane ca să aibă relevanţă, atât regional, cât şi naţional. Sperăm sa avem până atunci şi nişte teste care să ne dea încredere”, a declarat Alexandru Rafila.
Profesorul Rafila spune că, cel mai probabil, specialiştii care vor face această cercetare la nivel naţional vor alege studiul cros secţional.
„Adică luăm un număr de persoane care să fie reprezentative pe sexe, pe grupe de vârstă, din toată ţara, la nivel naţional, dar noi mergem şi-l facem stratificat. Adică ce înseamnă asta, cu cât vrei ca relevanţa studiului să fie mai apropiată de plan local, de judeţ, cu atât trebuie să pui mai mulţi participanţi. Dacă vrei să-l faci regional, ceva mai puţin”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Prof. Alexandru Rafila a explicat şi metodologia pe care o va alege pentru acest tip de cercetare. Cu consimţământul tău, atunci când mergi la spital să-ţi faci analize, medicii ţi-ar putea face şi testul care le va arăta dacă ai anticorpii daţi de boală. Testele ar putea fi refăcute apoi după o perioadă de 6 luni.