Poliţiştii români detaşaţi în Bosnia vor primi o indemnizaţie fixă de la stat, fără diurnă - proiect
Poliţiştii români detaşaţi în Bosnia-Herţegovina vor primi o indemnizaţie zilnică fixă, în valoare de 115,8 euro, care să le acopere cheltuielile de cazare, masa, transportul local şi alte cheltuieli, renunţându-se astfel la diurnele aplicabile plătite de stat, potrivit unui proiect de HG al MAI.
Proiectul de Hotărâre de Guvern propune abrogarea HG 1066/2004 privind stabilirea indemnizaţiei zilnice în valută, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană şi cazare pentru poliţiştii români care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Misiunii de Poliţie a Uniunii Europene (EUPM) în Bosnia-Herţegovina, potrivit notei de fundamentare afişate pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Indemnizaţia zilnică, potrivit HG 1066, era de 100 de euro, cheltuielile fiind finanţate de la bugetul de stat prin cel al MAI.
În contextul adoptării unor acte normative referitoare la acest domeniu în ultimii ani, MAI arată că este necesară abrogarea expresă a HG.
MAI precizează că misiunea UE în Bosnia-Herţegovina era, până la 1 ianuarie 2010, singura misiune a UE care nu asigura cheltuielile personalului trimis în misiune în ceea ce priveşte cazarea şi masa, motiv pentru care fusese adoptată HG 1066.
Din 8 decembrie 2009, prin Decizia 2009/906/PESC, s-a prevăzut că "fiecare stat membru sau instituţie UE suportă cheltuielile aferente tuturor membrilor personalului pe care i-a detaşat, inclusiv cheltuieli de călătorie spre şi dinspre locul de desfăşurare, salarii, asigurări medicale şi indemnizaţii, altele decât diurnele aplicabile, precum şi indemnizaţiile pentru condiţii dificile de lucru şi de risc". Astfel, sunt excluse "diurnele aplicabile" din categoria cheltuielilor suportate de către statele membre pentru personalul pe care îl trimit în misiune, poliţiştii fiind plătiţi de stat prin indemnizaţii zilnice (per diem).
Indemnizaţia zilnică, în valoare de 115,8 euro, conform deciziei PESC din decembrie 2010, acoperă cheltuielile de cazare, masa, transportul local şi alte cheltuieli.
Până în 2009, EUPM a fost singura misiune UE în care personalul detaşat nu a beneficiat de diurne din cadrul bugetului PESC, acestea fiind acoperite de statul participant.
Astfel, odată cu adoptarea noii legislaţii şi eliminarea obligaţiei statului de a plăti diurne aplicabile, este necesară abrogarea HG 1066/2004.
Potrivit notei de fundamentare, abrogarea HG 1066 ar scuti statul de cheltuieli de peste 1.500 de lei pe an.
Proiectul de HG este supus dezbaterii publice pe site-ul MAI până în 18 martie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO