- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.02.2011, 11:37)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţiştii şi vameşii percepeau 50 de euro pentru un bax de ţigări de contrabandă
Şeful postului de Poliţie Moraviţa, doi ofiţeri de poliţie de la PTF Moraviţa, şeful punctului de frontieră Naidăş şi alţi doi ofiţeri din această unitate au fost reţinuţi, alături de alţi 40 de poliţişti şi vameşi, de către procurorii anticorupţie, în cadrul anchetei privind corupţia de la graniţă.
Urmărește
100 afișări
Poliţiştii şi vameşii percepeau 50 de euro pentru un bax de ţigări de contrabandă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Audierile procurorilor anticorupţie în cazurile de corupţie de la graniţe nu s-au încheiat, urmând a mai fi reţinute şi alte persoane.
Anchetatorii anticorupţie au stabilit că pe câte o tură a celor implicaţi în acceptarea introducerii în România a ţigărior de contrabandă, se încasa 2.000 şi 2.700 de euro, pentru fiecare bax de ţigări fiind percepută de la traficanţi suma de 50 de euro.
La Moraviţa, după introducerea ilegală a mărfii, unii dintre poliţiştii de frontieră au înlesnit introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor de marfă ale traficanţilor pe traseul de deplasare până la locurile de depozitare a mărfii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Din probele anchetatorilor a rezultat că pentru a trece frontiera cu un bax de ţigări, traficanţii dădeau 50 de euro, iar pentru un cartuş de ţigări un euro, astfel încât o singură persoană ajungea să înmâneze lucrătorului vamal şi sume de 750 de euro.
În mod similar, la PTF Foeni, gruparea infracţională constituită acţiona pe acelaşi tipic pentru a înlesni pătrunderea în mod ilegal pe teritoriul României a unor produse precum ţigări şi alcool.
La PTF Naidăş, traficanţii de ţigări achitau aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv cinci lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se încasau sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.
În acest punct de graniţă, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali.
Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru al grupului infracţional depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea în schimb, aşa încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau cei care asistau nemijlocit la aceste acte primeau o sumă mai mare spre deosebire de ceilalţi. În acest sens, lucrătorii grupării infracţionale erau plasaţi în locuri şi momente de interes, aşa încât să se evite interpunerea în "procesul lucrativ" a persoanelor care îşi desfăşurau activitatea în mod corect.
Poliţişti de frontieră care deţineau şi calitatea de şef de tură sau de grupă, respectiv Herdi Ioţa şi Cean Orlando Gabriel, şi-au asumat şi atribuţii de coordonare a activităţilor: cunoaşterea şi darea acceptului pentru transporturile ilegale de ţigări şi repartizarea poliţiştilor pe posturi.
În cazul privind corupţia de la Moraviţa au fost reţinute, în total, 30 de persoane, între care agentul de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Moraviţa, Ion Alin Caramatrac, ofiţerii de poliţie la PTF Moraviţa Cătălin Tănase (şef de tură) şi Radu Felecan, 19 agenţi de poliţie PTF Moraviţa, patru lucrători vamali de la vama Moraviţa, un agent de poliţie de la SPF Deta, un comisar de poliţie de la PTF Floeni - Ioan Cornel Popa, şef de tură - şi doi agenţi de poliţie de la PTF Foeni.
În cazul de la PTF Naidăş, au fost reţinuţi 11 lucrători de poliţie de frontieră (trei ofiţeri şi opt de agenţi) şi patru lucrători vamali, între care şeful PTF Naidăş Valentin Ionică Bărăgan şi ofiţerii Orlando Gabriel Cean şi Ioţa Herdi.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe