Poliţiştii vor avea salarii diminuate cu încă aproximativ 5% în 2011

Salariile poliţiştilor vor scădea cu încă 4,5% faţă de cele diminuate deja cu 25%, prin eliminarea primei de vacanţă şi a premiului anual, a declarat, vineri, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii vor avea salarii diminuate cu încă aproximativ 5% în 2011

Poliţiştii vor avea salarii diminuate cu încă aproximativ 5% în 2011 (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Potrivit lui Lincu, din analiza celor două acte normative privind salarizarea în 2011 rezultă o scădere medie a veniturilor poliţiştilor cu cel puţin 2% din salariul lunar.

Liderul "Pro Lex" a precizat că, potrivit Legii 118/2010, veniturile au fost deja reduse cu 25%, iar prin Legea cadru de salarizare nu se vor mai acorda prima de vacanţă şi premiul anual (al 13-lea salariu), care reprezintă împreună aproximativ 17 la sută lunar.

"Şi prima de vacanţă, şi prima anuală reprezentau câte un salariu, respectiv câte 8,5% lunar, iar prin anularea acestora înseamnă o reducere cu 17% din venitul lunar", a mai spus Lincu.

El a adăugat că prin legea de salarizare pentru 2011, sumele astfel diminuate vor creşte cu 15%.

"S-au redus veniturile cu 25%, iar creşterea cu 15% aplicată la salariul diminuat conduce la o recuperare de 12,5%. Astfel, diferenta dintre recuperarea de 12,5% şi diminuarea de 17 procente reprezintă de fapt o scădere a salariilor poliţiştilor în 2011 cu 4,5% din venitul lunar", a spus Lincu.

De asemenea, liderul "Pro Lex" a susţinut că noua lege de salarizare în sectorul bugetar adânceşte diferenţa între agenţii de poliţie şi ofiţeri - în special, chestori, la care creşterea coeficienţilor este de 125 de ori mai mare decât cea a agenţilor, menţinând diferenţa faţă de subofiţerii din armată care au funcţii echivalente.

"La data aplicării integrale a Legii cadru de salarizare, poliţiştii vor înregistra creşteri ale veniturilor, însă acestea sunt departe de a fi echitabile raportat la pericolul la care sunt expuşi, incompatibilităţile suplimentare, restrângerile unor drepturi şi importanţa muncii prestate", a spus Lincu.

Noua lege de salarizare a bugetarilor are însă şi un capitol care îi mulţumeşte pe poliţişti, respectiv acela care înlătură echivocul în ceea ce priveşte incompatibilităţile poliţiştilor şi dreptul acestora la un al doilea serviciu.

Proiectul Legii salarizării unitare, pentru care Guvernul vrea să îşi asume răspunderea, a ajuns, joi, la Parlament.

Guvernul a aprobat, miercuri, Legea salarizării unitare în sectorul public pentru anul 2011, care va fi promovată prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului.

Premierul Emil Boc a anunţat că salariile de bază din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la 670 lei.

Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se majorează valoarea soldei/salariului astfel încât majorarea cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat, stabilită prin legea care reglementează sistemul unitar de pensii publice, să nu conducă la diminuarea sau creşterea venitului net lunar al acestor categorii de personal.

Angajaţii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitor de prime, tichete de masă, cadou şi de vacanţă, iar munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de sărbători va fi compensată numai cu timp liber.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici