- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poluare cu ţiţei pe râul Olteţ, după ce o conductă s-a fisurat. Pata de ţiţei se întinde pe 15 kilometri, pe toată lăţimea râului
Râul Olteţ a fost poluat cu ţiţei în dreptul abatorului din oraşul Balş (Olt), după ce o conductă a Conpet s-a fisurat, echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi de la Garda de Mediu fiind la faţa locului pentru a izola zona. Potrivit Ministerului Mediului, pata se întinde pe aproximativ 15 kilometri, pe toată lăţimea râului.
Poluare cu ţiţei pe râul Olteţ, după ce o conductă s-a fisurat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Alin Băsăşteanu, poluarea s-a produs după ce o conductă de ţiţei care traversează râul Olteţ s-a fisurat, în noaptea de marţi spre miercuri, în dreptul oraşului Balş, iar ţiţeiul s-a scurs în apă.
"Este o conductă care traversează râul Olteţ, în dreptul abatorului de la Balş şi care se pare că s-a corodat în timp şi a provocat o scurgere de ţiţei. Echipajele noastre se află la faţa locului împreună cu reprezentanţi ai societăţii comerciale căreia îi aparţine conducta, dar şi cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor. Pata are o lungime de aproximativ doi kilometri şi o lăţime de 7-10 metri. Se încearcă montarea unor baraje absorbante în aval, pe Olteţ, pentru a limita poluarea, dar şi deversarea în râul Olt", a declarat Alin Băsăşteanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
La rândul său, subprefectul de Olt Virgil Delureanu a declarat pentru că la ora transmiterii acestei ştiri nu se mai scurge ţiţei, oprindu-se pomparea pe conductă.
El a spus că avaria la conducta care aparţine Conpet este foarte greu de remediat întrucât debitul Olteţului este mare, conducta aflându-se sub apă.
Reprezentanţii Găzii de Mediu Olt au declanşat o anchetă în acest caz.
"Verificăm cât de mare este poluarea, momentan ne interesează să limităm pe cât posibil efectele acesteia, apoi se poate vorbi şi de vinovăţie şi vom analiza dacă se impune aplicarea vreunei amenzi", a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa.
Conform unui comunicat transmis, miercuri, de reprezentanţii Ministerului Mediului, miercuri dimineaţă a avut loc o poluare cu ţiţei din conducta Gherceşti- Icoana care aparţine Conpet, pe malul stang al Olteţului, în zona Balş, iar conducta avariata este în albia inundată, accesul în zonă fiind foarte dificil în acest moment.
"Pata de ţiţei se întinde pe toată lăţimea Olteţului, pe circa 15 kilometri. Imediat după sesizarea poluării a afost întreruptă alimentarea cu ţiţei a conductei, iar în zonă s-au deplasat echipe de intervenţie de la SGA Olt, ISU şi Conpet. Echipele de intervenţie montează baraje absorbante în zona Fălcoiu pentru a opri unda de poluare astfel încât să nu ajungă în lacul Drăgăneşti", precizează reprezentanţii Ministerului Mediului.
La rândul său, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa a declarat că în Olteţ va fi aruncată aproximativ o tonă de substanţe care neutralizează poluarea.
El a mai spus că riscul cel mai mare este ca unda de poluare să ajungă în Olt.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO