Pompierii folosesc VR să se antreneze pentru incendiile de pădure. Cum a decurs exerciţiul Silvanus din Pasul Rotunda

  • Ochelarii VR le permite pompierilor să se antreneze fără riscuri în condiţii simulate.
  • Exerciţiile simulate îmbunătăţesc reacţia echipelor în situaţii de urgenţă.
  • Proiectul „Silvanus” reuneşte resurse din diverse ţări europene.
Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Pompierii folosesc VR să se antreneze pentru incendiile de pădure. Cum a decurs exerciţiul Silvanus din Pasul Rotunda

Pompierii folosesc VR să se antreneze pentru incendiile de pădure. Cum a decurs exerciţiul Silvanus din Pasul Rotunda

În lumea în care incendiile de pădure ameninţă nu doar ecosistemele, ci şi vieţile oamenilor, inovaţia devine cheia salvării.

Recent, peste 60 de pompieri din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Suceava au participat la un exerciţiu revoluţionar în Pasul Rotunda, unde tehnologia de realitate virtuală a transformat modul în care se pregătesc pentru intervenţii.

Ce s-a întâmplat în cadrul exerciţiului numit Silvanus?

„Scenariul exerciţiului a presupus o situaţie cât se poate de reală, şi anume un incendiu, un foc de tabără lăsat nesupravegat de turişti. Acesta a determinat izbucnirea unui incendiu de vegetaţie uscată, care sub acţiunea vântului s-a extins la un incendiu forestier pe o suprafaţă de circa 10 hectare. 

Caracterul inedit al activităţii de pregătire a efectivelor a fost dat de integrarea realităţilor virtuale şi augmentate în baza de antrenament”, a declarat Marius Rus, purtătorul de cuvânt de la ISU Bistriţa-Năsăud.

VIDEO AICI

Ajută tehnologia de realitate virtuală la îmbunătăţirea abilităţilor de intervenţie ale pompierilor?

„Respectiv în procesul de conducere a activităţii. Pentru comandantul intervenţiei a fost extrem de utilă această tehnologie prin casca VR, acesta a avut întotdeauna o imagine de asamblu din mai multe perspective.

În primul rând, perspectiva pe orizontală, din faţa propriului câmp vizual, pe verticală cu ajutorul unor drone cu termoviziune care au putut să transmită în timp real informaţii despre situaţia operativă pe întreaga suprafaţă şi mai mult, tot în timp real, prin conectarea cu dispozitivele pompierilor care se aflau în prima linie, cei care sunt aproape de focare.

Până peste alta, la finalul activităţii, foarte greu am reuşit să îndepărtăm dispozitivele de pe chipurile pompierilor”, a declarat Marius Rus, purtătorul de cuvânt de la ISU Bistriţa-Năsăud.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici