Pompierii şi jandarmii au simulat intervenţii în caz de cutremur de 7,1 grade

Pompierii şi jandarmii bucureşteni, sprijiniţi de poliţişti, au simulat, vineri dimineaţă, o serie de intervenţii în caz de cutremur de 7,1 grade pe scara Richter, acţiunile având loc într-o zonă dezafectată din cartierul Bucureştii Noi, din Sectorul 1 al Capitalei.

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului Pompierii şi jandarmii au simulat intervenţii în caz de cutremur de 7,1 grade

Pompierii şi jandarmii au simulat intervenţii în caz de cutremur de 7,1 grade (Imagine: Ovidiu Micsik/Arhiva Mediafax Foto)

Printre situaţiile în care s-a exersat intervenţia serviciilor de urgenţă s-au numărat prăbuşirea unor clădiri cu bulină roşie, accidente rutiere, vehicule prinse sub dărâmături, accidente la reţeaua de transport subteran, incendii de proporţii şi victime prinse sub dărâmături.

Pompierii şi jandarmii au arătat cum ar interveni dacă ar fi afectate clădiri ale administraţiei centrale, sedii de firme, complexe comerciale, spitale, unităţi de învăţământ, reţele de transport şi clădiri de locuit.

Exerciţiul a presupus un bilanţ al victimelor de 11 decese, 63 de răniţi, 139 de persoane încarcerate şi 91 de persoane rămase fără adăpost.

În cadrul acestui exerciţiu autorităţile au urmărit şi testarea Planului Roşu la nivelul Capitalei, precum şi pregătirea psihologică a salvatorilor.

Zona a fost aleasă la periferia Capitalei, în cartierul Bucureştii Noi, intervenţiile având loc la o serie de clădiri dezafectate, pentru a nu perturba activităţile cotidiene.

La exerciţii au participat aproape 450 de pompieri cu 24 de autospeciale de intervenţie, două echipaje de poliţie rutieră, două echipaje de ordine publică, trei echipaje de jandarmi, patru ambulanţe, două autocamioane ale Comandamentului Garnizoanei Capitalei, 16 militari, trei echipaje ale Apa Nova, două echipaje Enel, două ale RADET, două echipaje ale Poliţiei Comunitare Sector 1 cu câini, precum şi 15 voluntari de la Crucea Roşie.

Printre participanţii la eveniment s-au numărat reprezentanţi ai administraţiei centrale, inclusiv prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

Prefectul Capitalei a vorbit, în 25 noiembrie, la un seminar organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" al Municipiului Bucureşti, despre "Planul Roşu", stabilit în acest an printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Interne, care presupune intervenţia unitară a tuturor forţelor în situaţii de calamităţi, de accidente.

"Este vorba de intervenţia centrului unic de comandă, comunicatorul unic, astfel că în perimetrul zonei de intervenţie nu pot intra decât acele forţe care sunt chemate să intervină, fiind evitată prezenţa unor persoane care aglomerează inutil perimetrul de intervenţie", spunea Atănăsoaei.

Prefectul menţiona şi o noutate prevăzută în plan, faptul că psihologii care sunt deja în sistem vor acorda asistenţă victimelor sau familiilor pentru a le ridica confortul psihic. "Până la sfârşitul anului sper să testăm acest plan roşu într-un exerciţiu", mai spunea atunci Atănăsoaei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici