- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.11.2013, 16:14)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta anunţă a doua comisie de anchetă pentru terenul cumpărat de Ioana Băsescu: "Se va verifica activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi"
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în "cazul Călăraşi", deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.
Urmărește
915 afișări
Ponta anunţă a doua comisie de anchetă pentru terenul cumpărat de Ioana Băsescu: "Se va verifica activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi" (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (...) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi", a spus Ponta.
El a precizat că acea comisie de la Senat se ocupă strict de activitatea CEC.
"E altă prevedere regulamentară, este doar la Senat, este doar la Comisia de Buget -Finanţe şi are ca obiect o singură problemă: modul în care CEC, bancă integral de stat, a respectat legile", a adăugat Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
El a evitat să răspundă la întrebări legate de activitatea acestei comisii mixte.
"Restul, ce va face comisia, cine e în ea, o să vă spună liderii de grup, că nu o face Guvernul şi nu o fac eu. Nu mă întrebaţi pe mine ce ar trebui să facă comisia", a spus Ponta.
"Ceea ce cred e că întreaga afacere Călăraşi în care preşedintele ţării nu ştiu dacă a încălcat vreo lege, e posibil, dar în mod sigur şi-a folosit funcţia pentru interese personale, va face - am întrebat încă o dată acum liderii parlamentari şi de la PSD şi de la PNL şi de la PC - va face obiectul unei comisii comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, o comisie de anchetă care să reliefeze toate datele şi să le prezinte Parlamentului şi eventual instituţiilor statului", a spus Ponta.
El a arătat că ancheta de la Senat se ocupă de o "chestie micuţă".
"Subcomisia se ocupă doar de o chestie micuţă apropos de modul în care o bancă de stat acordă sau a respectat sau nu respectă regulamentele bancare, pentru că, ştiţi bine, peste 700.000 de Euro nu se pot acorda la persoane fizice decât în condiţii cu totul şi cu totul speciale, iar asta e treaba subcomisiei la buget-finanţe", a spus Ponta.
Premierul a arătat că prefectul de Galaţi a fost arestat pentru că a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie, iar şeful statului nu păţeşte nimic pentru că a procedat similar.
"Eu vorbesc de întreaga afacere în care sunt băgate persoane publice, în care este vorba despre bani de la o bancă publică, în care este vorba despre telefoane date. Uitaţi, prefectul de Galaţi a fost arestat pentru că a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie. Preşedintele ţării a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie şi nu păţeşte nimic. Justiţia trebuie să fie egală pentru toţi, nu doar pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă", a mai spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând: "Cazul Călăraşi".
Plenul Senatului a aprobat, luni, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe. Hotărârea privind încuviinţarea desfăşurării unei anchete parlamentare de către această comisie permanentă, adoptată în baza articolului 67 din Constituţie şi ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt "clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate". Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent până la data de 18 decembrie.
Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.
Ioana Băsescu a precizat că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.
"În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro", arăta Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenţiei MEDIAFAX.
Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.
Conform Ioane Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.
"Până în prezent am achitat 2 rate", mai precizează fiica şefului statului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ulterior, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra terenul de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.
Ioana Băsescu a făcut publice documentele aferente achiziţionării celor 290 de hectare de teren în comuna Nana, ea transmiţând presei duplicate ale contractului de vânzare-cumpărare, contractului de ipotecă şi contractului de credit.
Potrivit documentelor, terenul a fost cumpărat de la firma SC Berfige SRL, reprezentată de Bertola Fioravante, cetăţean italian cu domiciliul în Monaco.
Preţul de vânzare este de 5.844.864, 26 lei, echivalentul a 1.306.845 euro. Suma de 1.244.864, 26 lei a fost achitată din surse proprii de către Ioana Băsescu prin transfer bancar. Restul sumei, de 4.600.000 de lei provenind din creditul acordat de CEC Bank, unitatea pilot Victoria. Data înscrisă pe document este 9 septembrie.
Prin contractul de ipotecă, datat 9 septembrie, garantul Ioana Băsescu consimte la constituirea şi intabularea unei ipoteci imobiliare de grad I în favoarea băncii, pentru valoarea de 4.600.000 de lei şi dobânzi, dobânzi penalizatoare, costuri şi speze aferente. Terenul a fost evaluat la 7.215.390 de lei, cu 23% mai mult decât suma pentru care a fost cumpărat. Valoarea totală evaluată a garanţiilor reale imobiliare este de 7.215.390 lei din care banca acceptă în garanţie 5.050.773 lei.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ponta: Am vorbit la grupurile PSD despre două comisii de anchetă: pe retrocedări şi pe cazul Călăraşi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe