Ponta: Beatificarea lui Vladimir Ghika, o sărbătoare a Bisericii Catolice şi o bucurie pentru români

Premierul Victor Ponta a declarat că monseniorul Vladimir Ghika a fost "un mare spirit european", care a refuzat compromisul cu totalitarismul, iar beatificarea acestuia, care are loc sâmbătă, este o mare sărbătoare pentru Biserica Catolică şi un prilej de bucurie pentru toţi românii.

Urmărește
418 afișări
Imaginea articolului Ponta: Beatificarea lui Vladimir Ghika, o sărbătoare a Bisericii Catolice şi o bucurie pentru români

Ponta: Beatificarea lui Vladimir Ghika, o sărbătoare a Bisericii Catolice şi o bucurie pentru români (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Regret faptul că fizic, nu pot fi alături de dumneavoastră într-un moment atât de important cum este beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, care şi-a dedicat viaţa în întregime lui Dumnezeu, semenilor aflaţi în suferinţă, precum şi unirii tuturor creştinilor. Este un moment important pentru toţi creştinii din ţara noastră, în care renaşterea spiritului religios reprezintă o realitate care ne dă speranţe în alcătuirea unei societăţi mai bune şi mai atente la suferinţele şi nevoile semenilor noştri", se arată îtr-un mesaj al premierului remis sâmbătă.

Potrivit lui Ponta, ancorat în acelaşi timp în tradiţia bisericească atât occidentală cât şi răsăriteană, "îmbinând armonios Orientul cu Occidentul", monseniorul Vladimir Ghika a fost şi rămâne un chip luminos, un reper moral deopotrivă în Biserica pe care a slujit-o cu dragoste până la moartea sa martirică, cât şi pentru întreaga societate românească.

"Ca nepot al ultimului domnitor al Moldovei, Vladimir Ghika a făcut parte dintr-o familie cu mari merite în efortul de modernizare a societăţii româneşti. În ipostaza sa de «mare vagabond apostolic», monseniorul Vladimir Ghika a legat România de nenumăratele locuri din lume în care a făcut misiune. Ca intelectual, ne-a lăsat moştenire nu doar lucrări de teologie, ci şi opere de reflecţie socială, generate de nenumăratele sale experienţe nemijlocite în rândul bolnavilor şi săracilor. Ca duhovnic, a îmbărbătat mii de credincioşi în vremurile tulburi ale războiului şi ale totalitarismului stalinist din perioada imediat post-belică", se mai arată în mesaj.

Premierul menţionează că monseniorul Ghika a fost şi un mare spirit european, un deschizător de drumuri care a refuzat compromisul cu totalitarismul de orice fel asumându-şi martiriul, în numele Bisericii lui Hristos al cărui imperativ "ca toţi să fie una" l-a călăuzit permanent şi pretutindeni.

"A fost persecutat, urmărit, bătut şi batjocorit într-un moment în care Europa abia începea să înţeleagă lecţiile regimurilor totalitare. Prin sacrificiul său, prin conduita sa exemplară, prin marea sa onestitate intelectuală, monseniorul Vladimir Ghika este astăzi una dintre sursele de inspiraţie şi energie pentru cei care se străduiesc să înţeleagă şi să îşi asume valorile şi practicile Europei unite. Europa creştină, Europa democratică, Europa luminilor, Europa filantropiei, Europa anti-totalitară sunt doar câteva ipostaze rezumate în viaţa şi activitatea Fericitului Vladimir Ghika. Prin beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, Biserica Catolică din ţara noastră dezvăluie lumii, o dată în plus, contribuţia sa activă la consolidarea unui spirit românesc european", afirmă premierul.

Potrivit acestuia, comunitatea catolică din ţara noastră este parte a unui efort comun, de secole, de edificare a naţiunii române moderne şi a binelui comun al societăţii.

"Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika este un moment de mare sărbătoare pentru Biserica Catolică de ambele rituri din România şi un prilej de bucurie pentru toţi românii. Ca prim ministru al României sunt alături de dumneavoastră, de toţi credincioşii din ţara noastră, în acest moment înălţător şi plin de semnificaţii, când cinstim un sfânt al neamului românesc", se arată în închierea mesajului premierului.

Beatificarea lui Vladimir Ghika, ce va avea loc sâmbătă la Bucureşti, este o sărbătoare pentru Biserica Catolică din România şi un prilej pentru români să cunoască un model de om sfânt şi de compatriot, martir în închisoarea comunistă în urmă cu 59 de ani.

Vladimir Ghika a fost primul preot român din vechiul Regat biritual, care a slujit atât în ritul latin, cât şi în cel bizantin.

Procesul informativ în vederea beatificării şi canonizării a început în 2002. Dosarul complet a fost înaintat la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor pe 2 februarie 2012. Pe baza acestuia, după ce a avut părerea unanim favorabilă a teologilor şi a cardinalilor, Papa Francisc a recunoscut martiriul lui Vladimir Ghika pe 27 martie 2013, făcând posibilă beatificarea lui pe 31 august 2013.

Preotul Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare şi canonizare a monseniorului Vladimir Ghika, a explicat că beatificarea, prin care se acordă titlul de "Fericit", este ultima fază înaintea canonizării prin care un om devine "Sfânt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici