- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.01.2015, 12:25)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta, despre combaterea sărăciei: Lipsa unei perspective poate genera nemulţumire în momente electorale
Combaterea sărăciei necesită o strategie pe termen lung, pe bază de dialog şi consens, iar lipsa unei perspective poate genera un tip de nemulţumire care poate izbucni în momente electorale, aşteptările populaţiei fiind mari când Guvernul spune că economia merge, a afirmat premierul Victor Ponta.
Urmărește
182 afișări
Victor Ponta (Imagine: Victor Ciupiliga/ Mediafax Foto)
"Nu cunosc nicio societate care a reuşit în 2, 3 sau 5 ani să îndrepte toate inegalităţile", la o dezbatere pe tema Planului Naţional Anti-Sărăcie şi Promovare a Incluziunii Sociale 2014-2020.
El a susţinut că nu se poate vorbi despre sărăcie deoarece există o "dictatură comunicaţională", în care măsurile de incluziune socială sunt considerate pomeni, iar săracii sunt priviţi ca leneşi care îşi merită soarta.
În opinia premierului, creşterea economică este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă pentru a avea strategii eficiente de combatere a sărăciei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
Premierul a apreciat totodată că, în 2011, România se afla în situaţia actuală a Greciei şi a punctat că lipsa unei perspective poate genera un tip de nemulţumire care poate izbucni în momente electorale, aşteptările populaţiei fiind mari când Guvernul spune că economia merge.
"Aşteptările sunt mai mari în condiţiile în care spunem că economia merge bine şi datele economice arată bine, iar frustrarea şi nemulţumirea, şi mai ales lipsa de perspectivă, vor genera un tip de nemulţumire care poate izbucni în momente electorale şi eu cred că încerc să înţeleg de duminică încoace exact semnificaţia votului din Grecia. Cred că România, în 2011 arăta destul de aproape cu Grecia de acuma, şi anume lipsa unei perspective, o operaţie mult prea lungă şi fără niciun fel de speranţă clară. Am văzut şi eu că prim-ministrul Samaras era lăudat de The Economist, de Finacial Times, de Comisia Europeană, de toată lumea: <<Extraordinar, ce bine arată datele, iată, se pare că...>>, dar cei care trăiau în Grecia se pare că nu au avut aceeaşi părere cu Financial Times şi The Economist", a spus Ponta.
El a adăugat că faptul că "povara" se împarte inechitabil a condus la un vot care, în opinia sa, se poate repeta şi în alte state ale Uniunii Europene, precum Spania.
"Cred că este nevoie să spunem că nu putem să împărţim ceva ce nu avem. Deci, dacă nu avem o economie din ce în ce mai performantă, va fi foarte greu să avem resurse pentru a reduce inegalităţile, dar în momentul în care economia este mai competitivă, cred că este absolut necesară intervenţia statului, a societăţii civile, pentru a încerca să folosească aceste momente economice pozitive în reducerea inegalităţilor. Altfel, nu ne vor folosi la nimic şi, ca orice ciclu economic, la un moment dat se va opri şi va porni în partea de jos, după care, în perioada de criză, de unde tăiem? De la săraci tăiem, nu? Tăiem beneficiile sociale, creştem taxele, dar nu pentru toată lumea şi nu cele doar pentru cei foarte bogaţi. Deci, de fiecare dată când este criză, tăiem de la cei amărâţi. Când este creştere economică, câştigă cei puternici. Este o lege a junglei sociale care, printr-o strategie şi prin voinţă politică, trebuie, cu siguranţă, dacă nu va putea fi eliminată, dar oricum îmblânzită", a spus Ponta.
În opinia prim-ministrului, o strategie de acest tip poate avea succes doar dacă există consens la nivelul întregii societăţi.
"O asemenea strategie are nevoie de dialog şi după aceea are nevoie de un tip de consens. Altfel, până elaborăm strategia mai trec câteva luni, până o adoptăm, până ne apucăm s-o aplicăm, ne oprim deja", a mai spus Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Hashtag-ul #womeninmalefields a apărut peste tot pe rețelele sociale. Ce urmărește acest trend
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pierderi și demisii după primul tur al alegerilor prezidențiale. Ciolacu nu mai candidează pentru funcție la PSD
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
CANCAN.RO
Rețeta de prăjitură cu creme anglaise care Elena Lasconi a câștigat Masterchef de la Pro TV
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe