Ponta despre UMF Târgu Mureş: Vreau să cred că înţelepciunea celor în domeniu e mult mai mare ca a politicienilor

Premierul Victor Ponta afirmă, referitor la situaţia de la UMF Târgu Mureş, că vrea să creadă că, prin discuţiile miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii cu reprezentanţii universităţii, "s-au făcut paşi înainte" şi că "înţelepciunea celor care lucrează în domeniu e mult mai mare decât a politicienilor".

Urmărește
345 afișări
Imaginea articolului Ponta despre UMF Târgu Mureş: Vreau să cred că înţelepciunea celor în domeniu e mult mai mare ca a politicienilor

Ponta despre UMF Târgu Mureş: Vreau să cred că înţelepciunea celor în domeniu e mult mai mare ca a politicienilor

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că a acceptat invitaţia la inaugurarea noii Unităţi de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, propunându-şi ca în cursul vizitei să se ocupe şi de rezolvarea problemei Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din municipiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că, vineri seară, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi cel al Sănătăţii, Vasile Cepoi, au discutat cu reprezentanţii români şi maghiari ai universităţii şi vrea să creadă că "s-au făcut nişte paşi înainte".

"Aseară (vineri - n.r.) târziu, doamna ministru, cu domnul ministru Cepoi, cu reprezentanţii universităţii - români, maghiari - au stat foarte mult la masă şi mi-aş dori să cred că s-au făcut nişte paşi înainte, pentru că Târgu Mureş merită, pentru români, pentru maghiari, o universitate de elită, aşa cum are în acest moment un spital şi o Unitate de Primire Urgenţe de elită. Vreau să cred că înţelepciunea celor care lucrează în domeniu este mult mai mare decât a politicienilor şi că astăzi (sâmbătă - n.r.) plec de la Târgu Mureş cu gândul că aveţi cea mai modernă Unitate de Primire Urgenţe, aveţi un spital care trebuie dezvoltat în continuare şi veţi avea în continuare o Universitate de Medicină şi Farmacie care va face mândrie oraşului şi ţării. Sunt foarte bucuros şi mândru pentru tot ceea ce aţi făcut aici până în prezent şi îmi doresc ca aceste lucruri bune pe care le-am început la Târgu Mureş să le continuăm în toată ţara", le-a spus Ponta zecilor de personalităţi prezente la inaugurare.

La rândul său, Ecaterina Andronescu a declarat că, pentru ea, Târgu Mureş este un reper în medicina românească şi nu numai, iar acest lucru li se datorează şi cadrelor didactice din UMF, mulţumindu-le medicilor şi profesorilor de la universitate.

"Am fost aseară şi am stat împreună cu profesorii de la universitatea din Târgu Mureş - români şi maghiari - şi n-am făcut nimic decât să le amintesc că sunt împreună de atâţia ani şi că au dat atât de multe rezultate bune, încât ar fi păcat să nu meargă în continuare la fel. Regret că, atunci când a crescut starea de tensiune în universitate, s-au externalizat problemele de acolo. O universitate are capacitatea, cu resursele pe care le are, de care dispune, să rezolve orice problemă. Să ştiţi că probleme de felul celor care au apărut aici apar în toate universităţile. Dar totdeauna calea dialogului este calea pe care se merge - aseară am reuşit să facem acest lucru şi cred că am îndepărtat starea de tensiune din universitate şi sunt convinsă că lucrurile vor merge bine, pe făgaşul lor normal, aşa cum au mers atât de mulţi ani", a spus Andronescu.

Ea a subliniat că reprezentanţii UMF au stabilit că "lucrurile se vor rezolva".

"Reprezentanţii comunităţii maghiare să fie membri în structurile de conducere ale universităţii - în Senat, în consiliile departamentelor şi ale facultăţilor. Se vor scoate posturi la concurs şi pentru comunitatea maghiară, şi pentru comunitatea română, se vor alege prorectorul comunităţii maghiare şi prodecanii", a arătat ministrul Educaţiei.

În acest context, Andronescu a amintit că din ianuarie vor începe la UMF Târgu Mureş două etape importante de evaluare - din partea Asociaţiei Universităţilor Europene şi ARACIS, apreciind că "sigur se vor găsi soluţii pentru toate problemele care sunt legate de relaţia normală într-o universitate".

Ulterior, ea a declarat jurnaliştilor că vineri seară a avut loc "prima etapă a reinstaurării dialogului în structurile de conducere din universitate", iar după aceea urmează întregirea structurilor de conducere care se cuvin în universităţi.

"Minoritatea maghiară este o minoritate şi în universitate, în sensul că o treime reprezintă cadrele didactice maghiare şi două treimi cadrele didactice române. Nu se pot separa acum departamente, pentru că nu se îndeplinesc condiţiile de acreditare. Ca urmare, am cerut profesorilor maghiari cu care am stat aseară de vorbă să se străduiască să atragă mai mulţi tineri etnici maghiari, pentru a preda în limba maghiară, ceea ce înseamnă că în următoarea perioadă se vor scoate posturi la concurs, la propunerea prorectorului desemnat pentru linia maghiară. În legătură cu linia maghiară există o hotărâre a Senatului UMF prin care se confirmă existenţa liniei maghiare. După opinia mea, nici nu era necesar acest lucru, pentru că predarea în limba maghiară există în această universitate de foarte mulţi ani, ca urmare e un lucru cât se poate de firesc", a spus Andronescu.

Ea a adăugat că, "probabil", pentru a fi "linişte", se vor "prinde" în Carta universităţii prevederile legate de linia maghiară, deşi "ea funcţionează de 40 de ani".

"Eu aş spune că e reintrarea în normalitate în sensul că la alegerile din universitate din primăvara acestui an comunitatea maghiară nu a participat, ca urmare comunitatea maghiară nu are reprezentanţi nici în Senat, nici în consiliile facultăţilor şi nici în consiliile departamentale", a arătat Andronescu.

Ministrul a precizat că reprezentanţii cadrelor didactice maghiare nu i-au cerut modificări ale Legii învăţământului.

"Dar eu cred că trebuie să modificăm Legea Învăţământului pentru că sunt foarte multe lucruri care nu sunt aplicabile", a conchis Andronescu.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara că Executivul trebuie să atace sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, el susţinând că instanţa a făcut "un abuz".

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici