Ponta: În ciuda votului din PE, s-ar putea să nu intrăm în Schengen, reforma s-a oprit la Blejnar

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că după votul pozitiv din Parlamentul European privind intrarea României în Schengen, decizia finală ar putea fi afectată de întârzierea reformei.

Urmărește
4 afișări

Ponta a afirmat că votul din Parlamentul European asupra raportului privind aderarea României la spaţiul Schengen nu este surprinzător, în condiţiile în care europarlamentarii de stânga anunţaseră că vor vota favorabil.

"Problema nu este la social-democraţi, ci la popularii din anumite ţări care se opun aderării. În acest moment decizia finală aparţine guvernelor din Uniunea Europeană, iar eu cred că tot ceea ce s-a câştigat după începerea anchetelor de la vămi s-a pierdut odată oprirea oricăror cercetări în faţa unui singure persoane, domnul Sorin Blejnar", a adăugat el.

Ponta a afirmat că întârzierea reformei şi politizarea anchetelor în sistemul vamal ar putea duce la amânarea intrării României în spaţiul Schengen.

"Suntem şi noi conştienţi că se întârzie reformele în domeniu, iar toate controalele şi anchetele s-au oprit la Sorin Blejnar, doar pentru a-l menţine pe el în funcţie. S-ar putea să fie un preţ mult prea mare, care va fi plătit de un popor întreg, doar pentru a proteja o singură persoană, Sorin Blejnar", a mai declarat preşedintele PSD.

Raportul europarlamentarului Carlos Coelho privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost adoptat, miercuri, de plenul Parlamentului European, cu 487 voturi "pentru", 77 de voturi "împotrivă" şi 29 de abţineri.

Verificarea îndeplinirii tuturor cerinţelor Schengen de către noii membri (control de teren, frontiere maritime şi aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea poliţienească, conectarea şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen şi de protecţie a datelor) este o precondiţie pentru ca, în urma consultării PE, Consiliul de Miniştri să decidă eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre.

Dezbaterea raportului întocmit de europarlamentarul PPE, Carlos Coelho, a avut loc marţi seară în plenul PE, reunit la Strasbourg, iar votul pozitiv a fost anticipat de preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele PE Stavros Lambrinidis, care la finalul discuţiilor a adresat anticipat "calde felicitări" României şi Bulgariei pentru reunşită. În cursul discuţiei au fost însă exprimate şi opinii contrare.

Raportul eurodeputatului portughez, votat la 2 mai în Comisia de specialitate - LIBE - a PE, este favorabil integrării celor două state. Ultimul cuvânt în privinţa aderării îl vor avea cele 25 de state membre ale Spaţiului Schengen, care trebuie să aprobe în unanimitate.

Raportul va fi dezbătut joi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, miercuri, după audierea din Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, că cel mai probabil în luna septembrie se va stabili cu exactitate data aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ministrul a precizat că îşi păstrează atitudinea optimistă şi că este convins că România va adera la Spaţiul Schengen în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici