Ponta: Modificările la Legea educaţiei sunt bune. Pricopie: Tinerii trebuie ajutaţi pentru bacalaureat

Modificările la Legea educaţiei sunt bune şi pot fi corectate în Parlament dacă "este ceva care a scăpat", a declarat premierul Victor Ponta, ministrul de resort arătând, la rândul său, că Guvernul vrea să-i ajute pe toţi tinerii să finalizeze studiile şi să promoveze examenul de bacalaureat.

Urmărește
768 afișări
Imaginea articolului Ponta: Modificările la Legea educaţiei sunt bune. Pricopie: Tinerii trebuie ajutaţi pentru bacalaureat

Ponta: Modificările la Legea educaţiei sunt bune. Pricopie: Tinerii trebuie ajutaţi pentru bacalaureat

"Ca să închidem dezbaterile destul de lungi despre modificările la Legea educaţiei, vreau să spun că noi avem o altă concepţie, nu credem că şcoala românească trebuie să fie o junglă în care doar cei puternici supravieţuiesc. Cât mai mulţi copii care reuşesc să rămână la şcoală, care au rezultate, uneori mai proaste, alteori mai bune, care trebuie să aibă la un moment dat posibilitatea să dea bacalaureatul, eu cred în această idee, că trebuie să fim o societate în care cei mai buni să fie recompensaţi, dar şi cei mai slabi să fie ajutaţi să fie mai buni", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

El a precizat, astfel, că modificările la Legea educaţiei sunt bune şi că, spre deosebire de vechea lege adoptată prin angajarea răspunderii de către fostul Guvern, când Parlamentul nu a putut dezbate schimbările, aceste noi reguli vor fi discutate şi în Parlament, la dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă care introduce modificările, unde anumite lucruri pot fi îndreptate "dacă este ceva ce a scăpat".

La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat că, în 2010 şi 2011, Guvernul s-a angajat că va reduce numărul de elevi care părăsesc şcoala, primind şi bani din fondurile structurale pentru tinerii care nu reuşesc să finalizeze studiile şi să promoveze examenul de bacalaureat.

"Din păcate, banii nu au fost folosiţi, iar numărul de elevi care părăsesc şcoala sau nu au succes a crescut, ori ceea ce facem noi acum este să respectăm pe de-o parte, un angajament, să acordăm un ajutor acestor tineri, de la grădiniţă până la nivel universitar, inclusiv componenta de şcoli profesionale, încurajarea tinerilor să finalizeze cei patru ani de liceu şi să promoveze examenul de bacalaureat. Deci, practic, prin ordonanţa de urgenţă respectăm un angajament mai vechi, pe care, într-o perioadă, Guvernul nu l-a respectat, dar acum cred că este bine să ne concentrăm asupra acestui subiect", a afirmat ministrul.

Normă didactică micşorată cu două ore pe săptămână, pe acelaşi salariu, pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime şi grad didactic I, doctorat cu frecvenţă redusă şi posibilitatea înscrierii în universităţi peste cifra de şcolarizare sunt câteva dintre noutăţile din învăţământ, valabile din toamnă. Acestea au fost introduse de Ministerul Educaţiei Naţionale ca modificări şi completări la Legea educaţiei, adoptate de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, la 26 iunie şi publicate în Monitorul Oficial.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, în 4 iulie, lui Victor Ciorbea o scrisoare în care îi semnala că ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei încalcă regimul constituţional privitor la emiterea OUG, el afirmând că respectarea legii fundamentale trebuie să fie asigurată de Avocatul Poporului.

În 5 iulie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara că ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii Educaţiei este rezultatul unor lungi discuţii şi negocieri, iar în act nu sunt schimbări care să bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare.

Fostul premier Emil Boc consideră că modificările aduse Legii Educaţiei reprezintă un "masacru şi un atentat" la calitatea actului educaţional pe termen mediu şi lung, iar operaţiunea !fabrica de diplome” reprezintă o cedare în faţa grupurilor de interese private din învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici