- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.06.2014, 16:49)
- Departamentul Economic
Ponta: Reducerea CAS - păstrată 8 ani dacă sunt recuperate datoriile la ANAF ale firmelor în insolvenţă
Reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de către contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, afirmă premierul Ponta.
Urmărește
510 afișări
Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
El argumentează astfel, într-un comunicat transmis de Guvern, de ce este "absolut necesară" promulgarea noului Cod al insolvenţei, cerut şi de către mediul economic.
"Avem o veste bună şi una proastă. Vestea bună este că, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, reducerea CAS cu 5 p.p. la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei măsuri. Vestea proastă este că, în prezent, există un blocaj în ceea ce priveşte Codul Insolvenţei, care încă nu este promulgat. Dacă ar fi promulgat, nu ar mai exista discuţii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar şi pentru viitor. De aceea am cerut astăzi CCR să transmită preşedintelui motivarea în cazul Legii Insolvenţei, astfel încât acesta să promulge actul normativ. Este bine pentru economie şi este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege. Sper că preşedintele nu va căuta niciun tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curţii. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenţei pentru a nu îşi plăti datoriile”, afirmă Ponta.
Guvernul arată că, la finalul lunii aprilie, erau 54,2 mii contribuabili aflaţi în procedura insolvenţei, care aveau arierate către ANAF în valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate înregistrate de contribuabili se datorează bugetului de stat (29,7 miliarde lei) şi bugetului asigurărilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, către bugetul asigurărilor sociale de sănătate se înregistrează arierate de 2,29 miliarde lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Din cele 41,9 miliarde de lei arierate înregistrate de către contribuabilii aflaţi in insolvenţă, la masa credală au fost înscrise arierate în valoare de 36 miliarde de lei, în jur de 86% din total.
Premierul Victor Ponta a transmis, marţi, o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, în care arată că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri.
În replică, preşedintele CC a precizat că motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolvenţei, prin care se constată că este constituţională, este redactată în cel mult 30 de zile de la data pronunţării.
Citeşte şi:
Zegrean îi răspunde premierului: Motivarea deciziei CC privind insolvenţa, în cel mult 30 de zile de la data pronunţării
Luni, Ponta a acuzat existenţa unei "neglijenţe grave" pe traseul CC-Preşedinţie şi a unui "circuit de interese" care blochează Codul insolvenţei, el arătând că le va scrie lui Traian Băsescu şi Augustin Zegrean pentru a-i ruga să urgenteze promulgarea acestui act normativ.
În proiectul de lege privind reducerea CAS se arată că, impactul negativ bugetar pentru anul viitor va fi compensat din diferite surse, inclusiv prin recuperarea debitelor curente şi diminuarea volumului arieratelor pe baza noii Legi a insolvenţei.
Impactul negativ este calculat la 850 milioane lei pentru acest an, la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei pentru 2017 şi tot la 5,5 miliarde lei pentru 2018.
Curtea Constituţională a decis, în 21 mai, că Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este constituţională, respingând sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor în 15 aprilie.
Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a depus, în 22 aprilie, sesizarea la Curtea Constituţională, arătând că legea încalcă liberul acces la justiţie şi proprietatea, introduce o discriminare şi poate afecta industria. Sesizarea PNL a vizat 15 articole din proiectul de lege.
Deputatul PNL Theodor Nicolescu declara atunci că prin accesul la buletinul procedurilor de insolvenţă, pe internet, se poate vedea dacă s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă sau că există un raport al administratorului judiciar, însă nu există niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat şi s-a dispus în cauza respectivă.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe