- Home
- Social
- BELGRAD, (17.07.2014, 21:01)
- Corespondenţă De La Trimisul Mediafax În Serbia
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Serbia va implementa drepturile minorităţilor, iar în Timoc se va vorbi româna şi în 100 ani
Premierul Victor Ponta şi omologul său sârb Aleksandar Vucici s-au întâlnit, joi, cu membri ai comunităţii de români din Valea Timocului, Ponta arătându-se convins că Serbia va implementa la nivel european drepturile minorităţilor şi că în Valea Timocului va fi vorbită limba româna şi peste 100 ani.
Urmărește
177 afișări
Ponta: Serbia va implementa drepturile minorităţilor, iar în Timoc se va vorbi româna şi în 100 ani (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
Ponta a arătat că este pentru prima dată când şefii guvernelor din cele două ţări, alături de miniştrii de Externe, vizitează împreună comunitatea românilor din Valea Timocului.
"Ştiu sigur că putem rezolva problemele dacă suntem prieteni, dacă ne respectăm şi dacă avem proiecte comune şi că prin conflict nu o să rezolvăm niciodată nimic. Am toată încrederea că Guvernul Serbiei va implementa tot ceea ce ţine la nivel european de drepturile minorităţilor. Sunt convins că şi peste 50 sau 100 de ani o să se mai vorbească limba română aici, aşa cum sunt multe comunităţi în Romînia, în Banatul românesc, unde se vorbeşte limba sârbă", a declarat Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Premierul a adăugat că multe dintre problemele minorităţii trebuiau să ajungă la cel mai înalt nivel politic, iar treptat vor fi rezolvate.
Ponta a punctat totodată că minoritarii romîni din Valea Timocului sunt cetăţeni loiali ai Serbiei, trăiesc şi doresc să fie acolo şi în secolele care urmează, iar pentru minorităţile din ambele state, dincolo de a fi cetăţeni români sau sârbi, este important ca în scurt timp să fie cetăţeni europeni, împreună.
Anterior, premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială la Belgrad, a declarat, în contextul afirmării sprijinului pentru integrarea europeană a Serbiei, că drepturile minorităţilor nu vor fi subiect de condiţionare din partea României, dar că autorităţile române cer oricărui stat european să respecte standardele în domeniu.
În urmă cu doi ani, în martie 2012, România şi Serbia au semnat, la Bruxelles, un protocol privind minorităţile, care precizează expres asumarea de către Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale.
Preşedintele Traian Băsescu declara atunci, la Bruxelles, că, probabil, fiind "copleşiţi" de problemele guvernării şi de cele privind Kosovo, "prietenii sârbi" au uitat de semnarea protocolului privind minorităţile, iar autorităţile române le-au amintit.
Semnarea acestui protocol a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.
România a blocat atunci, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.
România a exercitat presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor vlahi, a explicat un diplomat european, care a catalogat drept "o surpriză" opoziţia Bucureştiului.
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe