- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.07.2017, 16:29)
- Otilia Ciocan Serescu
Pop ridică semne de întrebare cu privire la o lege trimisă la promulgare: Calitatea învăţământului universitar, afectată de limitarea la 35 de studenţi la un curs
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că anumite elemente din legea privind cifra de şcolarizare, care prevede că „fiecare cadru didactic trebuie să aibă maximum 35 de studenţi la curs”, pot scădea calitatea actului de învăţământ universitar.
Urmărește
838 afișări
Pop ridică semne de întrebare cu privire la o lege trimisă la promulgare: Calitatea învăţământului universitar, afectată de limitarea la 35 de studenţi la un curs
„Eu nu vă pot spune care sunt efectele acestei modificări legislative. Cu siguranţă un semnal de alarmă pe care l-a tras Consiliul Naţional al Rectorilor trebuie luat în calcul. E posibil ca, din acest punct de vedere, elemente din această lege să contribuie la scăderea actului de calitate în învăţământul universitar. Lucrul acesta trebuie reparat, dacă este aşa, şi nu prin act normativ de urgenţă”, a spus, marţi, Liviu Pop, la Adevărul Live.
Liviu Pop face referire la o iniţiativă legislativă, adoptată de Parlament, care modifică Legea Educaţiei Naţionale. Această iniţiativă a fost trimisă pentru promulgare către preşedintele Klaus Iohannis.
Conform textului, pentru fiecare profesor trebuie să existe cel mult 35 de studenţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
„Eu nu cred că un număr mare de studenţi scade calitatea actului de educaţie. De partea cealaltă, însă, orice modificare legislativă se face în Parlament. Dacă Parlamentul a decis, preşedintele a promulgat, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, noi, cei din Executiv, trebuie să executăm ceea ce spune Parlamentul şi nu numai noi, ci şi cei din universitate”, a explicat Pop.
Ministrul Educaţiei a precizat că nu va iniţia nicio ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii Educaţiei, până la 1 septembrie.
„Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei Naţionale, nu vom iniţia niciun act normativ de modificare a Legii Educaţiei Naţionale. Până la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, nu suntem abilitaţi şi nici nu am cerut abilitare să emitem ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale. După începerea sesiunii parlamentare, orice modificare vom face, o vom face doar când vom avea un acord, un consens de la Consiliul Naţional al Rectorilor, de la Academia Română, de la Academia Oamenilor de Ştiinţă şi de la ARACIS, cu dezbateri publice, cu partenerii, cu studenţii şi sindicatele”, a conchis Liviu Pop.
Proiectul de act normativ, iniţiat de senatorul Ecaterina Andronescu, este criticat atât de asociaţiile de studenţi, cât şi de reprezentanţii rectorilor. Ei spun că, în acest fel, universităţile vor avea prea mulţi studenţi şi vor fi eliberate „diplome pe bandă rulantă”.
„Anumite modificări în textul Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în forma adoptată de Senatul României, pot conduce la o revigorare a „fabricilor de diplome”, prin faptul că a fost eliminată prevederea conform căreia numărul maximum de studenţi care pot fi şcolarizaţi în cadrul unui program de studii universitare de licenţă şi cărora li se poate acorda o diplomă de absolvire se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, în urma unei propuneri făcute baza unei evaluări externe realizată în prealabil de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenţie a asigurare a calităţii înregistrată în EQAR (The European Quality Assurance Register for Higher Education)”, susţin reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Citeşte şi: A treia cerere de eliberare condiţionată, depusă de Mircea Băsescu, analizată în 19 iulie
Citeşte şi: GALERIE FOTO Zbor în premieră din Australia în România cu un avion monomotor. Au fost parcurşi 18 mii de kilometri în 14 zile: ”Nu sunt mulţi care fac aşa ceva”
Citeşte şi: Un muncitor care lucra la Autostrada Sebeş-Turda a murit după ce a fost strivit de un buldoexcavator
Citeşte şi: Trafic blocat pe o stradă din Capitală, după ce un şofer şi-a parcat maşina pe linia tramvaielor 5 şi 16
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe