Pop ridică semne de întrebare cu privire la o lege trimisă la promulgare: Calitatea învăţământului universitar, afectată de limitarea la 35 de studenţi la un curs

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că anumite elemente din legea privind cifra de şcolarizare, care prevede că „fiecare cadru didactic trebuie să aibă maximum 35 de studenţi la curs”, pot scădea calitatea actului de învăţământ universitar.

Urmărește
838 afișări
Imaginea articolului Pop ridică semne de întrebare cu privire la o lege trimisă la promulgare: Calitatea învăţământului universitar, afectată de limitarea la 35 de studenţi la un curs

Pop ridică semne de întrebare cu privire la o lege trimisă la promulgare: Calitatea învăţământului universitar, afectată de limitarea la 35 de studenţi la un curs

„Eu nu vă pot spune care sunt efectele acestei modificări legislative. Cu siguranţă un semnal de alarmă pe care l-a tras Consiliul Naţional al Rectorilor trebuie luat în calcul. E posibil ca, din acest punct de vedere, elemente din această lege să contribuie la scăderea actului de calitate în învăţământul universitar. Lucrul acesta trebuie reparat, dacă este aşa, şi nu prin act normativ de urgenţă”, a spus, marţi, Liviu Pop, la Adevărul Live.

Liviu Pop face referire la o iniţiativă legislativă, adoptată de Parlament, care modifică Legea Educaţiei Naţionale. Această iniţiativă a fost trimisă pentru promulgare către preşedintele Klaus Iohannis.

Conform textului, pentru fiecare profesor trebuie să existe cel mult 35 de studenţi.

„Eu nu cred că un număr mare de studenţi scade calitatea actului de educaţie. De partea cealaltă, însă, orice modificare legislativă se face în Parlament. Dacă Parlamentul a decis, preşedintele a promulgat, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, noi, cei din Executiv, trebuie să executăm ceea ce spune Parlamentul şi nu numai noi, ci şi cei din universitate”, a explicat Pop.

Ministrul Educaţiei a precizat că nu va iniţia nicio ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii Educaţiei, până la 1 septembrie.

„Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei Naţionale, nu vom iniţia niciun act normativ de modificare a Legii Educaţiei Naţionale. Până la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, nu suntem abilitaţi şi nici nu am cerut abilitare să emitem ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale. După începerea sesiunii parlamentare, orice modificare vom face, o vom face doar când vom avea un acord, un consens de la Consiliul Naţional al Rectorilor, de la Academia Română, de la Academia Oamenilor de Ştiinţă şi de la ARACIS, cu dezbateri publice, cu partenerii, cu studenţii şi sindicatele”, a conchis Liviu Pop.

Proiectul de act normativ, iniţiat de senatorul Ecaterina Andronescu, este criticat atât de asociaţiile de studenţi, cât şi de reprezentanţii rectorilor. Ei spun că, în acest fel, universităţile vor avea prea mulţi studenţi şi vor fi eliberate „diplome pe bandă rulantă”.

„Anumite modificări în textul Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în forma adoptată de Senatul României, pot conduce la o revigorare a „fabricilor de diplome”, prin faptul că a fost eliminată prevederea conform căreia numărul maximum de studenţi care pot fi şcolarizaţi în cadrul unui program de studii universitare de licenţă şi cărora li se poate acorda o diplomă de absolvire se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, în urma unei propuneri făcute baza unei evaluări externe realizată în prealabil de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenţie a asigurare a calităţii înregistrată în EQAR (The European Quality Assurance Register for Higher Education)”, susţin reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici