Portalul EUROPA va avea o secţiune dedicată copiilor şi drepturilor pe care aceştia le au

Reafirmarea angajamentului instituţiilor Uniunii Europene faţă de respectarea drepturilor copilului în politicile UE, mijloace sigure pentru minori de a utiliza tehnologiile online şi crearea unei secţiuni pe portalul EUROPA sunt priorităţi ale CE pentru consolidarea drepturilor copilului.

Urmărește
3 afișări

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o agendă a UE în scopul consolidării drepturilor copilului, prin intermediul punerii în practică a principiilor consacrate în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Agenda cuprinde o serie de măsuri concrete prin care UE poate conferi valoare adăugată politicilor în materie de bunăstare şi siguranţă a copiilor, inclusiv prin promovarea unei justiţii în interesul copilului, o mai bună informare a lor cu privire la drepturile proprii, precum şi sporirea gradului de securitate pe internet.

"Drepturile copilului sunt drepturi fundamentale. Este necesar ca UE, împreună cu cele 27 de state membre, să se asigure că aceste drepturi sunt protejate şi că interesul superior al copiilor reprezintă principiul fundamental al acţiunilor noastre. Se impune, în special, ca justiţia în interesul copiilor să garanteze că drepturile copilului sunt luate în considerare de fiecare dată când copiii sunt implicaţi în procedurile judiciare, fie ca victime, fie ca suspecţi sau atunci când părinţii acestora divorţează şi nu se pun de acord asupra custodiei", a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru justiţie.

Agenda UE prezintă 11 acţiuni pe care Comisia le va pune în aplicare în următorii ani. Pe viitor, politicile UE cu un impact direct sau indirect asupra copiilor ar trebui concepute, puse în aplicare şi monitorizate ţinând seama de principiul interesului superior al copiilor.

Agenda prevede că minorii se pot confrunta cu obstacole importante atunci când sunt implicaţi în proceduri judiciare iar dacă sistemele judiciare nu sunt adaptate, drepturile lor riscă să fie încălcate. De asemenea, CE va acorda o atenţie deosebită copiilor în cadrul unei propuneri privind protejarea victimelor criminalităţii, prin prevederea unor garanţii pentru copiii suspectaţi de comiterea unei infracţiuni şi prin revizuirea normelor aplicabile în cauzele transfrontaliere de custodie.

Pentru sensibilizarea copiilor şi promovarea cetăţeniei active în rândul acestora, Comisia va crea un punct unic de acces pentru copii pe portalul EUROPA, cu informaţii uşor de accesat cu privire la drepturile copilului şi la politicile UE.

Acţiunile Comisiei în ceea ce priveşte drepturile copilului se înscriu în eforturile de punere în aplicare a Cartei Drepturilor Fundamentale, care este obligatorie din punct de vedere juridic pentru instituţiile UE atunci când propun legislaţie, precum şi pentru statele membre atunci când pun în aplicare normele comunitare.

În octombrie 2010, Comisia a adoptat o strategie pentru punerea în aplicare eficace a dispoziţiilor Cartei iar în luna martie va publica primul raport anual privind drepturile fundamentale, care va evalua, de asemenea, progresele înregistrate în aplicarea drepturilor copilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici