Digitalizarea relaţiei dintre Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi contribuabili nu se va realiza în 2021, la nivelul la care să crească colectarea la bugetul de stat şi să îmbunătăţească relaţia cu contribuabilii, a fost una dintre concluziile conferinţei anuale de fiscalitate ZF/NNDKP, anul acesta cu tema „Dispute fiscale la vreme de pandemie“.
„Nu mă aştept sub nicio formă să văd ceva notabil în zona digitalizării ANAF încă. Se vor face paşi, dar insist asupra acestui aspect: digitalizarea care va avea un efect în colectare şi în îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilul nu mă aştept să vină în 2021“, a spus Alina Timofti, partener şi coordonator al NNDKP, divizia de consultanţă fiscală.
Marius Ionescu, partener şi coordonator al NNDKP Consultanţă Fiscală, a spus, în cadrul evenimentului, că ANAF are în derulare trei proiecte de digitalizare, care ar aduce la bugetul de stat un nivel de colectare suplimentar de 2,5-3% din PIB.
„Practic la nivelul ANAF sunt trei proiecte mari de digitalizare şi încă două-trei mai mici, dar la fel de importante. Primul ar fi factură electronică, SAF-T şi conectarea caselor de marcat. Doar aceste trei măsuri ar aduce în plus la colectare între 2,5 şi 3% din PIB“, a spus el.
Prezent la eveniment, Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a spus că prioritatea Finanţelor este implementarea facturii electronice şi speră ca până la finalul anului să fie introdus cel puţin un program-pilot.
„Factura electronică este prioritatea numărul unu a Ministerului de Finanţe. Ne propunem anul acesta să încercăm să introducem măcar un program-pilot pentru facturarea electronică. Să luăm fie o zonă, fie o anumită categorie de contribuabili. Nu vor exista modificări fiscale, va începe o analiză la nivelul taxelor“, a spus Alin Chitu.
ZF şi casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) prin echipa Centrului de Excelenţă în Litigii Fiscale (NNDKP CELF) au organizat miercuri 17 februarie conferinţa „Dispute fiscale la vreme de pandemie“.
Printre concluziile evenimentului, care a adus la masa discuţiilor reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe şi avocaţi şi consultanţi fiscali, a fost că 2021 nu va veni cu măriri de taxe şi intensificarea inspecţiilor fiscale, dar contribuabilii care au beneficiat de măsuri de sprijin în pandemie se pot aştepta la controale.