- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Portul Drobeta Turnu Severin, dotat cu o navă multifuncţională de preluare a deşeurilor de pe Dunăre
Portul Drobeta Turnu Severin a fost dotat cu o navă multifuncţională care va prelua şi transborda reziduurile şi apele de santină provenite de la navele care tranzitează Dunărea, aceasta costând peste un milion de euro şi fiind achiziţionată din fonduri europene.
Portul Drobeta Turnu Severin, dotat cu o navă multifuncţională de preluare a deşeurilor de pe Dunăre (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Nava EcoStar a fost lansată, vineri, în Portul Drobeta Turnu Severin, fiind achiziţionată în baza proiectului "Sistem de prelucrare reziduuri de nave şi intervenţie în caz de poluare pe sectorul Dunării administrat de Compania Naţională a Administraţiei Porturilor Fluviale Giurgiu".
Potrivit inginerului-şef Marcel Burducea de la Administraţiei Porturilor Fluviale Giurgiu, nava, care a costat peste un milion de euro, va prelua reziduurile şi apele de santină poluante, iar apoi le va tranborda selectiv pentru reciclare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Conform proiectului, sistemul din care face parte nava EcoStar cuprinde şi un ponton, dar şi o platformă pentru preluarea şi prelucrarea reziduurilor.
"Nava propriu-zisă este dotată cu tot sistemul modern pentru prevenirea poluării. Pentru a îndepărta zonele poluate va prelua reziduurile şi apele de santină de la nave, le va transborda pe un ponton care urmează să vină cât de curând, şi el dotat cu echipamente moderne pentru a prelua de pe nave aceste reziduuri containerizate, iar de pe ponton ele vor fi pompate pe o platformă amenajată pe cheul de pe uscat. Printr-un contract cu un operator local de salubrizare, acesta va prelua periodic aceste reziduuri care vor fi reciclate", a explicat Burducea.
Nava care a ajuns în Portul Drobeta Turnu Severin va acţiona pe Dunăre între Bechet şi Baziaş şi va prelua reziduurile atât de pe apă, cât şi de la navele aflate în trafic pe fluviu, până acum acestea fiind obligate să acosteze în ponton pentru îndepărtarea apelor de santină şi a reziduurilor.
"Nava se poate deplasa şi în larg pentru a prelua de la navele aflate în trafic aceste reziduuri. Va uşura practic sistemul care era până acum. Navele care erau în tranzit veneau în Portul Drobeta Turnu Severin, staţionau o anumită perioadă de timp să transbordeze reziduurile şi să plece. Acum se pot întâmpla lucrurile acestea şi în trafic şi, mai mult decât atât, are un sistem de preluare încât cele care tranzitează nu mai sunt forţate să stocheze anumite reziduuri până la zona de destinaţie, acolo unde aveau contract de plasare", a mai spus Marcel Burducea.
Şase persoane se vor ocupa de funcţionarea întregului sistem - trei persoane vor fi pe navă şi trei vor lucra pe partea tehnică, acestea fiind coordonate de un specialist.
Nave similare au ajuns şi în Porturile Călărăşi, Giurgiu şi Cernavodă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:30
Atenţionare de călătorie: Grevă pe aeroporturile din Portugalia
-
astăzi, 19:24