Prima pagină » Social » Marş împotriva discriminării, în Bucureşti

Marş împotriva discriminării, în Bucureşti

Marşul împotriva discriminării şi pentru promovarea toleranţei organizat, sâmbătă, prin centrul Capitalei s-a încheiat fără incidente, cei aproximativ 50 de participanţi mergând timp de două ore pe traseul Piaţa Constituţiei - Piaţa Alba Iulia şi retur.
Marş împotriva discriminării, în Bucureşti
10 nov. 2007, 22:40, Social

Participanţii la marş s-au adunat, sâmbătă dimineaţă, în Piaţa Constituţiei din Capitală, de unde au plecat, în jurul orei 11.00, spre Piaţa Alba-Iulia, iar de aici au revenit, pe acelaşi traseu, la punctul de plecare. Pe tot parcursul mitingului, manifestanţii au mers pe trotuar, fiind însoţiţi de jandarmi.

Participanţii la marş au avut cu ei bannere pe care scrie "Până nu sunt toţi liberi, suntem toţi prizonieri", steaguri cu mesaje pentru promovarea toleranţei şi au strigat sloganuri antirasism şi antidiscriminare. Majoritatea participanţilor la marş au avut feţele acoperite cu fulare şi eşarfe, iar printre protestatari s-au aflat şi persoane care s-au declarat anarhişti, aceştia purtând şi steaguri cu însemne anarhiste.

Printre manifestanţi s-au aflat şi Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, şi Delia Grigore, reprezentantul Romani Criss.

Organizatorii spun că prin această acţiune au dorit să atragă atenţia asupra discriminării la care sunt supuşi românii în urma recentelor evenimente din Italia şi asupra discursurilor politice care au urmat acestora şi care au accentuat starea de tensiune, ajungându-se la o "culpabilizare generală".

"Ne-am adunat astăzi pentru a susţine solidaritatea în diversitate. Suntem îmgrijoraţi de discursul politic şi media folosit în urma situaţiei din Italia. Discursul politic, atunci când este inflamant, de la ministrul de Externe Adrian Cioroianu şi până la preşedintele Traian Băsescu, produce tensiuni. Prin culpabilizarea generalizată nu se rezolvă nimic", a declarat, pentru MEDIAFAX, Delia Grigore

Marşul a fost organizat de o reţea informală de grupuri, cu sprijinul Asociaţiei Romani Criss, Asociaţiei Aqvarius, Asociaţiei Centrul Pentru Arta Media şi Acţiune Socială, Reţelei UNITED for Intercultural Action, Indymedia Romania, grupului H.ARTA, Ladyfest Romania şi Asociaţiei Cultura Păcii.

Organizatorii, care susţin că nu sunt afiliaţi niciunei formaţiuni politice, spun că au ales această zi pentru a protesta împotriva tuturor formelor de discriminare pentru că în 9 noiembrie a fost Ziua de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului.

Locotenent colonel Cătălin Făinaru, de la Jandarmeria Bucureşti, a declarat, la finalul marşului, că nu au fost incidente, iar grupul de manifestanţi a fost însoţit de jandarmi până la staţia de metru Izvor, de unde aceştia au plecat individual.