Posibil caz de segregare şcolară în Suceava, pe criteriul etnic, reclamat la CNCD

Centrul de Avocacy şi Drepturile Omului (CADO) reclamă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării (CNCD) o şcoală din judeţul Suceava, precum şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru segregarea şcolară, pe criteriul etnic, a 44 de elevi de etnie romă care învaţă într-o sală de sport.

Urmărește
5519 afișări
Imaginea articolului Posibil caz de segregare şcolară în Suceava, pe criteriul etnic, reclamat la CNCD

CADO a transmis către CNCD o plângere, semnalând o posibilă faptă de segregare şcolară, pe criteriul etnic, din cadrul Şcolii Gimnaziale Păltinoasa, judeţul Suceava. Plângerea are ca reclamaţi şcoala în cauză şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

„Şcoala Păltinoasa are 3 structuri şcolare, printre care şi o structură cu clase primare ce deserveşte cătunul Ţîmpoceni, cu populaţie majoritară de etnie romă, cu situaţie economică dificilă şi izolat din punct de vedere al transportului inclusiv de Satul Capul Codrului, de care aparţine teritorial. Această structură şcolară a fost mutată în anul şcolar 2021 – 2022 în cadrul Structurii Capul Codrului (şcoala centrală), ca urmare a dezafectării şi ulterior a demolării clădirii ce deservea şcoala (risc ridicat de siguranţă şi sănătate publică), cei 44 de elevi de etnie romă fiind mutaţi în sala de sport a şcolii, clădire separată de incinta şolii unde învaţă elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna şi fără acces direct la grupurile sanitare. Cei 44 de elevi (de la pregătitoare până la cls a IV – a) sunt organizaţi într-o singură clasă cu predare simultană. Situaţia de segregare din această şcoală are o vechime de cel puţin 7 ani, fiind identificată şi semnalată anterior (în anul şcolar 2015 – 2016) tot de CADO în cadrul primului proces de monitorizare a segregării şcolare (proiect Şcoală pentru toţi copiii!), din România, către autorităţile competente, inclusiv ISJ Suceava pentru eliminarea situaţiei de segregare, dar fără răspuns”, transmite, marţi, CADO, într-un comunicat de presă.

Potrivit CADO, la acea dată elevii de etnie romă învăţau în şcoala din Ţimpoceni în condiţii insalubre.

Prin plângerea depusă, CADO solicită CNCD-ului constatarea discriminării pe criteriul etnic şi amendarea şcolii şi ISJ Suceava pentru segregare şcolară. De asemenea, CADO cere integrare fizică şi socială a elevilor romi în rândul elevilor majoritari.

Plângerea a fost realizată în cadrul proiectului „Şcoala pentru toţi copiii!”-II derulat de Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară (ACDC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătăţire a practicilor instituţionale în aplicarea legislaţiei de prevenire şi combatere a segregării şi discriminării datorită acţiunilor de watchdog, monitorizare şi advocacy a ONG-urilor capacitate pentru a identifica şi raporta discriminarea elevilor în educaţie sub forma segregării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici