Echipa de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroşani, institut care analizează cauzele producerii deflagraţiei de la Nitramonia, a făcut, miercuri, primele cercetări cu privire la cauzele producerii deflagraţiei.
"În urma primelor verificări se pare că explozia a fost posibilă fie din cauza unui şoc mecanic produs de cei care lucrau în acea încăpere, fie din cauza unei scântei produse de echipamentul de tăiere pe care îl foloseau bărbaţii surprinşi de deflagraţie", a declarat, miercuri, directorul INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, aflat la Făgăraş alături de alţi patru colegi ai săi.
Potrivit sursei citate, încăperea în care a avut loc deflagraţia a fost folosită ca spaţiu în care se depozita nitroglicerina, aceasta substanţă păstrându-şi calităţile în timp.
Constantin Lupu a afirmat că pardoseala încăperii în care a avut loc explozia este căptuşită cu plumb.
Potrivit sursei citate, cercetările vor continua şi în zilele următoare.
O explozie s-a produs, marţi, în jurul orei 12.20, la o instalaţie dezafectată de la combinatul Nitramonia Făgăraş, de sortare a nitroglicerinei.