- Home
- Social
- SIBIU, (01.08.2024, 08:02)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poştaşul din Cisnădioara este ultimul sas din România care face cahle tradiţionale de sobă
Poştaşul din Cisnădioara este ultimul sas din România care face cahle tradiţionale de sobă este un prilej excelent de a călători în lumea de altădată a comunităţii săseşti ce popula odinioară localitatea menţionată documentar încă de la 1223, arată CJ Sibiu.
Urmărește
974 afișări
Sursa foto: Facebook / Consiliul Judetean Sibiu
Pasiunea pe care o are faţă de artizanat l-a transformat într-un apreciat producător de cahle tradiţionale, pe care le confecţionează şi decorează manual.
„Încă de mic mă pricepeam la obiecte decorative. Mătuşa mea era îngrijitoare la cetate, iar eu confecţionam şi vindeam turiştilor diferite decoraţiuni. Obţineam <Taschengeld frumoşi>, îşi aminteşte Michael Hehnning despre perioada anilor ’70 - ‘80, când obţinea bani de buzunar din mici obiecte realizate din lut, lemn sau flori uscate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
După terminarea liceului s-a angajat la Fabrica de Covoare din Cisnădie, unde a fost şocat de felul în care muncitorii clădeau socialismul: „Eram la Secţia <Filatură> şi lucram la întreţinerea maşinilor. Erau acţionate de nişte curele de transmisie enorme, greu de găsit şi de înlocuit. De nenumărate ori am ajuns la Urgenţe cu colegi cărora le-a fost zdrobită mâna sau tăiate degetele. Nu se ţinea cont de oameni, conta doar producţia”.
Cu patru luni înainte de Revoluţie, Michael Henning a lăsat fabrica din Cisnădie, cea la care au fost confecţionate inclusiv covoarele din Casa Poporului, şi s-a angajat la Oficiul poştal din Cisnădioara.
„În această lună fac 35 de ani de când sunt poştaş. Înainte, oamenii se bucurau când le intram în case, pentru că le aduceam scrisori şi vederi de la cei dragi. De obicei, acum le aduc doar facturi, amenzi sau somaţii de plată. Asta este, vremurile se schimbă”.
În satul vegheat de pe culmi de cunoscuta biserică fortificată „Sfântul Mihail”, locuiau în anii ‘80 aproape 1.300 de saşi. A venit Revoluţia, iar majoritatea şi-au abandonat casele, grădinile şi curţile pentru a-şi clădi o nouă viaţă în Germania.
„În 1991, în Cisnădioara mai erau doar 200 de saşi. Atunci, am realizat că pentru noi, cei rămaşi, s-a dărâmat o lume”.
Schimbările au vizat inclusiv viaţa poştaşului Henning care, în 1995, şi-a redescoperit pasiunea pentru prelucrarea lutului. „Aveam cunoştinţe în zona Corund din Harghita, care îmi arătau cum prelucrează lutul şi-l transformă în obiecte de ceramică. Eu am decis să fac cahle de sobă. De ce? Pentru că nu avea cine să le mai facă”.
Sursa foto: Consiliul Judetean Sibiu
Cinci ani de zile a durat munca de perfecţionare, de-a lungul cărora a citit cărţi de specialitate, a experimentat diverse tipuri de lut, de matriţe şi tehnici de ardere. În 1999, a desfiinţat grajdul, loc în care şi-a amenajat atelierul de producţie.
Pe strada Argintului din Cisnădioara - Michelsberg pe numele său german - o casă galbenă atrage privirile trecătorilor, mai ales că pe poartă stă scris „Postagentur Michelsberg”, inscripţie pe care înţeleg cei care cunosc limba germană, printre ei numărându-se şi cei doar aproximativ 20 de saşi care mai locuiesc în sat.
Curtea este „rânduită ca la saşi”, iar în spatele ei se află un atelier şi un showroom care găzduieşte şi cuptorul de ardere a cahlelor. Pe podea se află o ladă prăfuită. „Tocmai am primit o cutie cu cahle vechi, pe care cineva a găsit-o în podul casei. (...) Hopa, un număr „Neuer Weg” din 1974! Are fotografii făcute de Fred Nuss. Doamne, ce om a fost!”.
Unele dintre cahlele primite vor ajunge în expoziţia organizată pe pereţii sălii de prezentare, iar din desenele vechi se va inspira pentru viitoarele sale creaţii. „Desenele fac trimitere la ciclul vieţii şi, în esenţă, au un mesaj pozitiv. Depinde de noi cum decidem să ne poziţionăm în raport cu trecerea anilor. Trebuie să privim totul ca o normalitate, să învăţăm din tot ceea ce ne oferă viaţa”.
Povestea unei sobe începe cu o bucată de lut. „Îl cumpăr de la un producător de lângă Cristuru Secuiesc, unde este cel mai bun lut din România. Apoi, cu un sucitor din lemn, îl întind în matriţe de ipsos, unde stă două zile la uscat. Urmează angobarea, adică aplicarea unui strat fin de lut, apoi prima ardere, la 850 de grade. Facem o pauză de 4 – 5 săptămâni, apoi pictez manual fiecare cahlă”.
Sursa foto: Consiliul Judetean Sibiu
Cu mână sigură şi infinită răbdare, meşterul trage linii fine pe suprafaţa alburie a cahlei. Apar floricele gri. „De la căldură, vor deveni albastre”. Este o mică „magie” al ceramiştilor: la temperaturi mari, vopselele pe bază de cobalt devin albastre, iar cele cu oxid de fier ajung verzi. Odată picate, cahlele primesc o glazură şi poposesc, din nou, în cuptorul încins la fix 1.050 de grade Celsius.
„La o sobă se folosesc în jur de 200 de cahle. Fiecare sobă are o poveste, iar eu socotesc că sunt precum oamenii: dau căldură doar dacă le îngrijeşti”.
Michael Henning este, după ştiinţa sa, singurul sas din România care confecţionează şi decorează cahle ca pe vremea bunicilor. Este mândru de munca sa, iar acest lucru îl simt şi turiştii care-i trec pragul, mulţi conduşi de ghizii Programului „Anii Drumeţiei”, iniţiat şi finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu. În acea casă galbenă, de pe strada Argintului din Cisnădioara, oamenii ajung să cunoască crâmpeie din viaţa de odinioară a saşilor, comunitate respectată pentru hărnicie, pricepere şi bună organizare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe