- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.04.2019, 17:08)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Postul de procuror-şef european vizat de Kovesi: PE a cerut Consiliului UE să nu cedeze presiunilor Guvernului român/ Când se va desfăşura cea de-a patra rundă de negocieri
Echipa PE a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în faţa presiunilor Guvernului României şi să îşi reconsidere poziţia faţă de candidatul Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. A patra întâlnire pentru negocieri va fi pe 10 aprilie.
Urmărește
3507 afișări
Postul de procuror-şef european vizat de Kovesi: PE şi Consiliul UE nu au ajuns la un consens. DATA la care are loc patra rundă de negocieri
"Parlamentul a reafirmat că Laura Codruţa Kövesi rămâne candidatul preferat al instituţiei pentru a deveni primul procuror-şef al noului Parchet European. În urma declaraţiei de susţinere din plen a preşedintelui Tajani şi după trei runde de negocieri cu Consiliul, echipa de negociere a Parlamentului şi-a reiterat sprijinul continuu acordat doamnei Kövesi, fost procuror anti-corupţie în România, a cărei candidatură s-a lovit de opoziţia guvernului român. De asemenea, echipa a cerut Consiliului să îşi reconsidere poziţia. Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) trebuie să fie selectat de comun acord între Parlament şi Consiliul UE", a transmis Parlamentul European, printr-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Preşedintele Comisiei de libertăţi civile (LIBE), Claude Moraes, membru social-democrat din Parlamentul European, regretă blocajul actual din negocierile cu Consiliul UE pentru numirea procurorului-şef european.
"După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului, regretăm profund situaţia actuală de blocaj, care împiedică cele două instituţii să numească procurorul-şef al Parchetului European. Procurorul-şef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituţie care va contribui la combaterea infracţiunilor împotriva bugetului UE", a declarat Claude Moraes.
Vicepreşedinta Comisiei LIBE Judith Sargentini a declarat că "opoziţia cu care se confruntă" Laura Codruţa Kövesi din partea autorităţilor române scot în evidenţă "curajul şi independenţa sa, ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a Parchetului European".
"Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului", a mai spus aceasta.
Preşedintele Comisie CONT a PE o consideră pe Kovesi "cel mai puternic şi mai promiţător candidat" pentru funcţia de procuro-şef european.
„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi. Doamna Kövesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă. Vorbim şi despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deţine în prezent niciun post cheie în UE", a declarat joi Ingeborg Gräßle, membră PPE din Germania, după cea de-a treia rundă de negocieri.
Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).
În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior şi în Comisia CONT.
În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.
Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, mai multe runde de negocieri au loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.
În contextul controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor, preşedintele PE, Antonio Tajani,a făcut miercuri o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi. El a spus că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea fostei şefe a DNA la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror-şef european.
Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa. Decizia judecătorilor este definitivă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministerul Muncii, ANUNŢ important despre expedierea la domiciliu a banilor din recalcularea pensiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe