Postul Paştelui 2025: Totul despre cea mai importantă perioadă de post pentru creştini

  • Postul Paştelui: Semnifcaţie şi durată.
  • Reguli, practici şi rugăciune.
  • Tradiţii şi obiceiuri.
Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Postul Paştelui 2025: Totul despre cea mai importantă perioadă de post pentru creştini

În 2025, Postul Mare, perioada de pregătire spirituală pentru Paşte, se va desfăşura între 3 martie şi 19 aprilie, culminând cu sărbătorirea Învierii Domnului pe 20 aprilie, dată comună pentru credincioşii ortodocşi şi catolici.

Postul Paştelui, cel mai lung şi riguros din calendarul creştin, durează 40 de zile, culminând cu Săptămâna Patimilor. Denumit şi Păresimile sau Patruzecimea, el comemorează cele 40 de zile şi nopţi de post şi rugăciune ale lui Iisus Hristos în pustiu, premergătoare activităţii Sale mesianice. Rânduit iniţial de către Biserică pentru a-i pregăti pe cei ce urmau să primească botezul de Paşti, Postul Mare este şi un mijloc pentru credincioşi ca prin abstinenţă alimentară, rugăciune intensificată şi fapte caritabile, să primească şansa de a se purifica spiritual şi trupeşte.

În timpul Postului Mare, credincioşii se abţin de la carne, lactate, ouă şi alte produse animale, urmând o foarte strictă rigoare alimentară. Excepţie fac Buna Vestire (25 martie) şi Duminica Floriilor (13 aprilie), zile în care este permis consumul de peşte. Dincolo de această restricţie, postul presupune o intensificare a vieţii spirituale prin participarea la slujbe, rugăciune, spovedanie şi împărtăşanie, precum şi o perioadă de introspecţie şi de apropiere de ceilalţi.

Înainte de Postul Mare, credincioşii marchează două praguri importante: Lăsata secului de carne, pe 23 februarie, care marchează ultima zi pentru consumul de carne, şi Lăsata secului de brânză, pe 2 martie, când se consumă pentru ultima oară lactate şi ouă. Săptămâna Albă, intervalul dintre aceste date, este dedicată consumului de produse lactate şi vegetale. De asemenea, pe toată durata celor 40 de zile şi nopţi ale Postului Paştelui, nu se ţin petreceri, nunţi sau botezuri iar distracţiile de orice fel sunt interzise.

Astfel, Postul Paştelui reprezintă o perioadă de pregătire intensă, atât trupească, cât şi sufletească, menită să ne pregătească pentru a celebra cu bucurie, evlavie şi puritate Învierea Domnului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici