Postul poate fi benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2 - studiu

Într-un nou studiu realizat de cercetătorii chinezi, aproape jumătate dintr-un grup de persoane care au ţinut post intermitent au avut o remisie a diabetului de tip 2.

Urmărește
4570 afișări
Imaginea articolului Postul poate fi benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2 - studiu

Cum te poate postul scăpa de diabetul de tip 2 - studiu

Concret, persoanele care au postit timp de cinci zile, apoi au avut o dietă normală timp de 10 zile, au avut mult mai multe şanse să scape de diabet decât persoanele care nu au postit.
 
Constatările pot fi de un interes deosebit în Emiratele Arabe Unite, deoarece ţara are una dintre cele mai mari rate de diabet din lume.
 

Experiment inedit de 90 de zile

 
Cercetătorii din China au analizat alimentaţia a 72 de persoane cu diabet de tip 2, dintre care jumătate au fost supuse pentru o perioadă de trei luni unui regim care presupunea cinci zile de consum a aproximativ 840 de calorii pe zi, urmate de 10 zile de consum normal de hrană. Ceilalţi 36 de participanţi, care au format un grup de control, au mâncat normal pe parcursul celor trei luni.
 
În timpul analizei de urmărire trei luni mai târziu, diabetul a intrat în remisie la 17 dintre cele 36 de persoane (47%) care au ţinut post intermitent. Remisia a însemnat că nivelul de zahăr din sânge era sub un anumit prag.
 
Pe lângă faptul că era mai probabil ca diabetul să intre în remisie, acest grup a înregistrat o pierdere medie în greutate de 5,93 kg.
 
În schimb, doar unul dintre cei 36 de membri ai grupului de control a intrat în remisie, în timp ce pierderea medie în greutate a fost de numai 0,27 kg.
 
Beneficiile dietei restrictive par să dureze, deoarece la un an după încheierea experimentului, diabetul era încă în remisie pentru 16 dintre cele 36 de persoane care au ţinut post.
 

Este nevoie de mai multe studii

 
Oamenii de ştiinţă care nu au fost implicaţi în studiul de faţă au adoptat o poziţie precaută, sugerând că beneficiile constatate în cadrul studiului ar putea fi rezultatul reducerii caloriilor şi nu al postului în sine.
 
Scriind în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism din această lună, cercetătorii, majoritatea cu sediul în universităţi sau spitale din oraşul chinez Changsa, au declarat că studiul lor „a demonstrat eficienţa metodei lor în obţinerea remisiei diabetului timp de cel puţin un an”. 
 
Totuşi, specialiştii europeni spun că persoanele cu diabet de tip 2 care se gândesc să îşi schimbe dieta ar trebui să consulte un medic pentru a se asigura că riscurile, cum ar fi nivelul scăzut al zahărului din sânge, sunt reduse la minimum.
 
Profesorul Keith Frayn, profesor emerit de metabolism uman la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a declarat că postul intermitent „se poate dovedi util deoarece se pare că participanţilor le-a fost uşor să urmeze această strategie (...) dar pare probabil ca efectul benefic asupra diabetului să se datoreze în primul rând pierderii în greutate, aşa cum s-a demonstrat acum în mai multe studii, mai degrabă decât oricărui efect specific al postului intermitent”, a spus el.
 
„Ar fi nevoie de un proiect experimental diferit pentru a susţine orice afirmaţie conform căreia postul intermitent are efecte benefice dincolo de pierderea greutăţii corporale”, conchide Frayn.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici