Medicul Ioan Bogolin, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud, a informat, luni, că, în 90 la sută dintre cazuri, vulpile au fost cele care au dus boala în zonele respective, însă au fost cazuri de turbare şi la lupi, pisici şi câini.
Potrivit sursei citate, numărul mare de cazuri de rabie se datorează în primul rând creşterii numerice a animalelor din această specie, care nu mai sunt împuşcate de vânători fiindcă a scăzut simţitor cererea de blănuri naturale.
Ultimul caz de rabie s-a înregistrat la Măgura Ilvei, animalul bolnav fiind o pisică ce a intrat în podul casei unui localnic să mănânce din şunca pusă la afumat. Bărbatul a încercat să o prindă, moment în care a fost muşcat de animal care, în urma analizelor, s-a dovedit a fi turbat. La fel ca şi în celelalte localităţi aflate în carantină, au fost vaccinate animalele (câini, pisici, oi, vaci şi cai) din gospodăria respectivă, dar şi din cele învecinate.
În localităţile Sângeorzu Nou şi Sânmihaiu de Câmpie s-au înregistrat focare de rabie cauzate de două vulpi. Printre localităţile aflate în carantină se numără şi Bistriţa, unde a fost identificat un câine turbat.
Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile locale au cumpărat de la DSVSA peste 3.500 de vaccinuri, sub formă de crochete din peşte pentru vulpi, pe care le-au împrăştiat pe fondurile de vânătoare.
"Avem cele mai multe cazuri de rabie din ultimul deceniu şi cele mai multe localităţi în carantină", a declarat Ioan Bogolin, precizând că sunt sate în carantină din toate zonele judeţului.