Poţi face cancer la creier de la telefonul mobil? Iată răspunsul definitiv al ştiinţei

Telefoanele mobile nu sunt asociate cu tumori ale sistemului nervos central, ale glandelor salivare şi ale tumorilor cerebrale.

Urmărește
3528 afișări
Imaginea articolului Poţi face cancer la creier de la telefonul mobil? Iată răspunsul definitiv al ştiinţei

Poţi face cancer la creier de la telefoanul mobil? Iată răspunsul definitiv al ştiinţei

După boom-ul smartphone-urilor  s-a crezut, fără o bază ştiinţifică suficientă, că ar putea exista legături între utilizarea telefoanelor mobile şi tumorile pe creier.

Vina acestei dezinformări se regăseşte în unele studii vechi, efectuate la sfârşitul anilor '90. Realitatea apare într-un studiu comandat de australieni pentru OMS.

Telefoanele mobile nu sunt asociate cu tumori ale sistemului nervos central, ale glandelor salivare şi ale tumorilor cerebrale: aceasta este concluzia la care au ajuns experţii de la Agenţia australiană pentru protecţia împotriva radiaţiilor şi siguranţa nucleară (Arpansa).

La solicitarea Organizaţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, agenţia a efectuat o revizuire sistematică a peste 5.000 de studii efectuate şi publicate între 1994 şi 2022 pe această temă.

„Am ajuns la concluzia că dovezile nu arată o legătură între telefoane mobile şi cancerul la creier sau alte tipuri de cancer la cap şi la gât”, a declarat Ken Karipidis, vicepreşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Radiaţiilor Neionizante şi autorul principal al studiului publicat în revista Environment Internaţional.

„Ceea ce ne face, de asemenea, destul de încrezători este că, deşi utilizarea telefonului mobil a crescut vertiginos, ratele tumorilor cerebrale au rămas stabile”, mai spune Karipidis.

Se caută să se stabilească dacă există legătură între leucemie şi telefon

În această revizuire fără precedent, nu au apărut legături între utilizarea telefoanelor mobile şi cancere  chiar şi în cazul utilizării prelungite (peste 10 ani). Nu există vreo legătură nici cu cantitatea de apeluri efectuate/primite şi nici cu timpul petrecut în general la telefon.

„Pentru că ţinem telefoanele mobile aproape de cap atunci când facem apeluri telefonice, există multă îngrijorare”, a recunoscut Karipidis, care s-a grăbit să sublinieze că undele radio emise de telefoanele mobile sunt similare cu cele produse de alte dispozitive electronice dispozitivele cu care avem de-a face zilnic, cum ar fi laptopuri, emisiuni de radio şi televiziune.

Odată ce acest punct a fost clarificat definitiv, profesorul Karipidis şi echipa sa sunt gata să se concentreze pe a doua fază a studiului, care va stabili legătura între tumorile mai rare legate de utilizarea telefoanelor mobile, precum leucemia şi limfomul non-Hodgkin (LNH).

„Tehnologia este în continuă evoluţie şi, din acest motiv, cercetarea trebuie să meargă mai departe în acelaşi ritm, pentru a ne asigura că cetăţenii au toate elementele necesare pentru a-şi proteja sănătatea”, a subliniat Karipidis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici