- Home
- Social
- (29.09.2024, 06:20)
- Daniel Contescu
Poţi face cancer la creier de la telefonul mobil? Iată răspunsul definitiv al ştiinţei
Telefoanele mobile nu sunt asociate cu tumori ale sistemului nervos central, ale glandelor salivare şi ale tumorilor cerebrale.
Urmărește
3532 afișări
Poţi face cancer la creier de la telefoanul mobil? Iată răspunsul definitiv al ştiinţei
După boom-ul smartphone-urilor s-a crezut, fără o bază ştiinţifică suficientă, că ar putea exista legături între utilizarea telefoanelor mobile şi tumorile pe creier.
Vina acestei dezinformări se regăseşte în unele studii vechi, efectuate la sfârşitul anilor '90. Realitatea apare într-un studiu comandat de australieni pentru OMS.
Telefoanele mobile nu sunt asociate cu tumori ale sistemului nervos central, ale glandelor salivare şi ale tumorilor cerebrale: aceasta este concluzia la care au ajuns experţii de la Agenţia australiană pentru protecţia împotriva radiaţiilor şi siguranţa nucleară (Arpansa).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
La solicitarea Organizaţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, agenţia a efectuat o revizuire sistematică a peste 5.000 de studii efectuate şi publicate între 1994 şi 2022 pe această temă.
„Am ajuns la concluzia că dovezile nu arată o legătură între telefoane mobile şi cancerul la creier sau alte tipuri de cancer la cap şi la gât”, a declarat Ken Karipidis, vicepreşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Radiaţiilor Neionizante şi autorul principal al studiului publicat în revista Environment Internaţional.
„Ceea ce ne face, de asemenea, destul de încrezători este că, deşi utilizarea telefonului mobil a crescut vertiginos, ratele tumorilor cerebrale au rămas stabile”, mai spune Karipidis.
Se caută să se stabilească dacă există legătură între leucemie şi telefon
În această revizuire fără precedent, nu au apărut legături între utilizarea telefoanelor mobile şi cancere chiar şi în cazul utilizării prelungite (peste 10 ani). Nu există vreo legătură nici cu cantitatea de apeluri efectuate/primite şi nici cu timpul petrecut în general la telefon.
„Pentru că ţinem telefoanele mobile aproape de cap atunci când facem apeluri telefonice, există multă îngrijorare”, a recunoscut Karipidis, care s-a grăbit să sublinieze că undele radio emise de telefoanele mobile sunt similare cu cele produse de alte dispozitive electronice dispozitivele cu care avem de-a face zilnic, cum ar fi laptopuri, emisiuni de radio şi televiziune.
Odată ce acest punct a fost clarificat definitiv, profesorul Karipidis şi echipa sa sunt gata să se concentreze pe a doua fază a studiului, care va stabili legătura între tumorile mai rare legate de utilizarea telefoanelor mobile, precum leucemia şi limfomul non-Hodgkin (LNH).
„Tehnologia este în continuă evoluţie şi, din acest motiv, cercetarea trebuie să meargă mai departe în acelaşi ritm, pentru a ne asigura că cetăţenii au toate elementele necesare pentru a-şi proteja sănătatea”, a subliniat Karipidis.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump