- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (22.07.2014, 12:34)
- Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
POVESTE URBANĂ: Casa Brück din Timişoara, veche de peste 100 de ani, renovată de un italian - FOTO
Una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara este Casa Brück, construită în urmă cu peste 100 de ani, în stilurile Art Nouveau şi Secession. Imobilul din Piaţa Unirii şi-a regăsit gloria de odinioară graţie unui italian care şi-a convins vecinii să investească 300.000 de euro în renovări.
Urmărește
5146 afișări
POVESTE URBANĂ: Casa Brück din Timişoara, veche de peste 100 de ani, renovată de un italian (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)
Citeşte mai multe poveşti din campania Poveste urbană
Povestea Casei Brück face parte din proiectul ”Poveste Urbană”, lansat de Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro, cu sprijinul ING Bank, care îşi propune să scoată la lumină poveştile caselor vechi, adevărate comori arhitecturale, ce se pierd însă în zgomotul cotidian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
-
Rusia a atacat pentru prima dată cu o rachetă balistică capabilă să transporte focos nuclear. Analist: Un mesaj către Occident
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Ce atribuţii are Preşedintele României? Ce putere are în realitate şi ce nu intră în competenţa sa
Mediafax vă prezintă povestea Casei Brück din Timişoara.
Casa Brück din Timişoara se află pe strada Mercy nr. 9, colţ cu Piaţa Unirii. Imobilul a fost construit în anul 1910 de arhitecţii Székely László şi Arnold Merbl, la propunerea proprietarului de la acea vreme, farmacistul Salamon Brück.
Istoricii timişoreni spun că atunci când a fost începută construcţia clădirii unul dintre arhitecţi, Arnold Merbl, şi-a ridicat în zonă o baracă din lemn care într-o seară a fost spartă de un grup de hoţi ce sperau să găsească sume mari de bani în interior, însă în loc de bani au descoperit doar un birou gol.
Clădirea, formată din subsol, parter şi trei etaje, a fost construită în stilurile Art Nouveau şi Secession şi are motive folclorice maghiare.
Pentru faţadă au fost folosite ca ornament plăci ceramice cu motive folclorice maghiare, generalizate la arhitectura Secession din Ungaria, iar pe frontonul casei, care aminteşte de construcţii din Budapesta, sunt inscripţionate literele "BS", reprezentând iniţialele primului proprietar, Salamon Brück.
Fundaţia imobilului este din cărămidă, la fel şi zidurile care au o grosime de 70 de centimetri, în timp ce tavanul este prevăzut cu bolţi.
După construirea casei, în 1910, Salamon Brück a deschis o farmacie la parterul imobilului, care funcţionează şi acum şi care păstrează încă o parte din mobilierul original. Pe partea superioară a vitrinei frontale este inscripţionat cuvântul "Farmacie" în limbile română, maghiară şi germană.
De-a lungul timpului, clădirea s-a degradat, iar faţada nu a mai avut strălucirea de odinioară. Cu toate acestea, un cetăţean italian, Gianluca Testa, venit cu afaceri la Timişoara în anul 1997, s-a îndrăgostit de Casa Brück şi şi-a spus că o asemenea bijuterie trebuie renovată.
Acum, la etajele Casei Brück sunt amenajate apartamente deţinute de mai mulţi proprietari, iar la parter sunt spaţii comerciale.
Primul pas făcut de italian a fost să îşi cumpere un apartament în imobil. S-a întâmplat în anul 1999. Apoi, încetul cu încetul, şi-a lămurit vecinii că este cazul să pună mână de la mână şi să repare imobilul, fără să aştepte sprijin de la autorităţi.
"Eu am făcut demersurile pentru a obţine autorizaţiile necesare. Fiind vorba de un imobil istoric, nu a fost simplu deloc, pentru că părea că primăria nu are interes. A durat aproape trei ani şi jumătate, timp în care am primit patru refuzuri nejustificate, dar m-am ambiţionat mai ales că patrimoniul nu e numai economic, ci şi istoric în acest caz. Fiind proprietar, m-am ambiţionat, aşa cum spuneam. Am vrut să fie respectate toate componentele tehnice: materialele, culorile, tot. Am colaborat bine cu Direcţia de monumente istorice din cadrul primăriei privind culorile originale şi elementele care s-au reconstruit, inclusiv faianţa şi gresia, cele originale, care în timp s-au distrus", a povestit Gianluca Testa corespondentului MEDIAFAX.
Citeşte şi:
POVESTE URBANĂ: Casa Melik, o parte a istoriei României, impresionează în circuitul arhitectural bucureştean - FOTO
Omul de afaceri italian spune că este mulţumit că a reuşit să repare şi interiorul imobilului, care este "o minune".
"E o poveste care s-a sfârşit bine. Mă bucur că am reconstituit-o. Am făcut şi casa scărilor, e o minune. Am respectat absolut tot, am refăcut inclusiv în camere", mai spune Testa.
Cât despre costuri, acestea s-au ridicat la 300.000 de euro.
"Repararea imobilului a costat 300.000 de euro, iar în clădire sunt cinci sau şase apartamente. Am împărţit banii şi am refăcut clădirea. Procesul nu e complet terminat, pentru că aşteptăm să se refacă Piaţa Unirii (în Piaţa Unirii din Timişoara sunt lucrări de schimbare a reţelelor de apă şi canalizare în cadrul unui proiect privind reamenajarea centrului istoric - n.r.), să se reconstituie canalizarea. Pentru că reţeaua era înfundată, o parte din faţadă s-a stricat din cauza umezelii. Aşteptăm acum să se rezolve ca să înlocuim ultima faianţă", a spus Gianluca Testa.
Omul de afaceri se luptă acum şi să îi convingă pe proprietarii farmaciei de la parterul imobilului şi pe reprezentanţii Primăriei Timişoara să înlăture firma luminoasă care anunţă că acolo se află o farmacie şi care nu se potriveşte cu arhitectura casei
"Farmacia de la parter a plantat o emblemă, o reclamă care nu are legătură cu palatul şi nici cu piaţa şi conform legii trebuia făcut un studiu de fezabilitate aprobat de Comisia de monumente şi de primărie. Se pare că s-a sărit peste lucrurile astea. Eu, deocamdată sunt în litigiu şi cu primăria şi cu farmacia, pentru că nu mi se pare normal. Scrie acolo cu sticlă de Murano că e farmacie. Ar fi bine să se cureţe acea sticlă şi să se reconstituie. Eventual să fie iluminată cu LED-uri delicate", spune Testa.
"Poveste urbană" este o invitaţie către public să descopere casele vechi, cu valoare arhitecturală, din marile oraşe ale României (Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova şi Constanţa), care sunt neglijate sau pierdute în zgomotul şi agitaţia citadină. Publicul este invitat ca în lunile iunie - august 2014 să fotografieze casele vechi, cu potenţială valoare istorică, şi să încarce fotografiile online, pe platforma www.povesteurbana.gandul.info. Acestea se vor regăsi şi pe pagina de Facebook "Poveste Urbana".
Pe lângă fotografie, alături de adresă şi câteva informaţii (opţionale) despre anul sau numele arhitectului casei, se caută poveştile imobilului sau ale foştilor proprietari, familii ce au trăit în înfloritoarea perioadă interbelică, sau au trecut prin zbuciumul instalării regimului comunist.
Fotografiile şi poveştile adunate pe parcursul acestei perioade vor fi folosite pentru construirea unui ghid urban mobil – o aplicaţie pentru mobil ce va fi disponibilă, gratuit, în AppStore şi PlayStore, din luna octombrie a acestui an.
În data de 12 august, va avea loc o tragere la sorţi, în care vor intra toţi utilizatorii ce au încărcat o fotografie până la data de 10 august 2014. La extragere vor fi desemnaţi 30 de câştigători, care vor primi fiecare câte un album de fotografie.
Citește pe alephnews.ro: Parlamentul a înființat două comisii de anchetă ca să investigheze cheltuielile președintelui Iohannis din ultimii 10 ani, dar și neregulile din afacerea imobiliară Nordis
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Acești candidați de pe buletinele de vot nu merită și nu te reprezintă. Votul din acest an trebuie să fie exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe