Povestea celor 47 de ronin, la Castelul Cantacuzino, într-o expoziţie de stampe japoneze

Peste 100 de stampe japoneze vor fi expuse la Castelul Cantacuzino, începând cu 5 noiembrie, în expoziţia ”Kabuki -colecţia Ukiyo-e av. George Şerban”. Vizitatorii vor putea descoperi şi celebra poveste a celor 47 de ronin, adaptată în nenumărate spectacole de teatru.

Urmărește
1483 afișări
Imaginea articolului Povestea celor 47 de ronin, la Castelul Cantacuzino, într-o expoziţie de stampe japoneze

Povestea celor 47 de ronin, la Castelul Cantacuzino, într-o expoziţie de stampe japoneze

Lucrările expuse aparţin unor importanţi maeştri japonezi Ukiyo-e din perioada 1603 - 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo - 27 artişti japonezi din secolele XVII - XIX, prezentaţi cronologic, şi şcolile de artă din care făceau parte.

De asemenea, iubitorii de artă vor descoperi pe simezele galeriei povestea celor 47 de ronin, legenda japoneză care are la bază o poveste reală, din timpul epocii Edo. Aceasta vorbeşte de un grup de samurai care au rămas fără stăpân după ce al lor daiymo (stăpân feudal) a fost obligat să comită seppuku (sinucidere rituală) pentru atacarea unui oficial judecătoresc pe nume Kira Yoshinaka. Roninii i-au răzbunat onoarea stăpânului lor după ce au aşteptat şi au plănuit cu răbdare uciderea lui Kira timp de peste un an.​​

În Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, vizitatorii vor avea ocazia să descopere Kabuki, unul dintre cele trei stiluri de teatru care a apărut în Japonia, în jurul anului 1603. Acest tip de spectacol i-a fascinat atât de mult pe artiştii plastici japonezi ai acelor vremuri, încât au creat numeroase lucrări care au contribuit puternic la popularizarea şi promovarea teatrului Kabuki şi a artiştilor săi.

Un punct de atracţie al expoziţiei va fi reprezentat de o serie de stampe timpurii, printre care se numără şi cea realizată de Tôshûsai Sharaku (activ c. 1794-1795). Lucrările originale ale lui Sharaku sunt rare în sine, deoarece acest artist a lucrat doar zece luni, după care a dispărut misterios.

De asemenea, iubitorii de artă vor putea admira stampe semnate de artişti precum Moronobu, creator japonez cunoscut pentru popularizarea genului ukiyo-e a picturilor şi picturilor din lemn la sfârşitul secolului al XVII-lea, Tani Bunchō, artist şi poet, Katsushika Hokusai, pictor ukiyo-e japonez care în timpul vieţii a folosit mai multe pseudonime, şi Keisai Eisen, dar şi lucrări care au aparţinut marilor şcoli, precum Şcoala Torii, Katsukawa şi Utagawa. Toate aceste stampe vor dezvălui un fascinant spectacol al detaliilor şi culorilor.

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în anul 2010, iar în 2015 a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziţie fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Castelul a fost construit în 1911, la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcţii din Europa. În 2010, Castelul a fost deschis spre vizitare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici