Povestea emoţionantă a fabulosului chirurg Cătălin Bărbulescu, răpus de COVID-19. A dat ultima consultaţie deşi abia respira

Urmărește
51092 afișări
Imaginea articolului Povestea emoţionantă a fabulosului chirurg Cătălin Bărbulescu, răpus de COVID-19. A dat ultima consultaţie deşi abia respira

Povestea emoţionantă a fabulosului chirurg Cătălin Bărbulescu. A dat ultima consultaţie din scaunul cu rotile deşi abia respira

O viaţă închinată celorlalţi, fără fast, discret, decent, atent, mereu treaz la suferinţa celui de lângă el. Era unul dintre cei mai cunoscuţi medici specializaţi în chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Îşi făcea chirurgia perfect, fără să ceară aplauze. Aseară trupul i-a obosit. A plecat. Şi a plecat între colegii lui de la Institutul Marius Nasta care au făcut imposibilul pentru a-l salva.

Medicul Cătălin Bărbulescu s-a infectat la spital. Să tot fie de atunci peste o lună. O întâmplare ce-i confirmă încă o dată nobleţea inegalabilă nu are cum a nu te tulbura. Bolnav fiind, internat pe secţia de ATI a Institutului Matei Balş, şi-a ignorat propriile-i dureri, a căutat putere numai el ştie cum şi a fost din nou, medic. Atunci, pe loc, fără să-i pese de starea lui. În scaunul cu rotile, abia găsindu-şi puterea de a respira, a mers la capul unui pacient care avea o afecţiune toracică. Şi-a dus jurământul până la capăt. I-a umblat dibace la aparate, mulţumit că ajută. Din nou, aşa cum a făcut o viaţă.

“Daaa, a făcut drenaj toracic într-o gardă, la alt pacient”, îmi povesteşte emoţionată medicul Elena Copaciu, unul dintre cei mai buni specialişti în ATI din ţară care a lucrat o bună vreme la Spitalul Universitar.

„Ştii, nu ţin minte să fi refuzat vreodată să vadă un pacient. Decent, erudit, dintr-o şcoală medicală de vocaţie. Nu l-am auzit să se plângă de nimic. Găsea o soluţie să împace pe toată lumea.

Când erau litigii între colegi, pe teme medicale, făcea cumva să iasă soluţia cea mai bună pentru pacient”, îmi mai spune Dr. Copaciu.  

Aşa a făcut şi de data asta. A găsit cea mai bună soluţie pentru pacientul suferind de lîngă el, aşa cum şi pentru el s-a făcut totul.

 

40 de zile pe mâinile bunilor lui colegi

 

 Pe ATI -ul  Institutului Matei Balş a ajuns după ce fusese iniţial internat la Victor Babeş. Lucrurile păreau să meargă bine. Dar...nu. Medicul care a salvat pe mulţi a ajuns apoi la Institutul Marius Nasta, pentru că plămânii i-au fost grav afectaţi. În cele din urmă a fost intubat. Apoi, după mai multe zile, a plecat.

Avea şi alte boli, nu comorbidităţi. Avea boli făcute din pasiune pentru muncă.

“Ce mi se pare trist este că avea sechele de tuberculoză, fiind chirurg toracic care a operat zeci de ani la fostul spital Tunari bolnavi de tuberculoză, că avea hepatita C , tot boală profesională, luată în sala de operţie, şi a murit de Covid luat tot în spital! La 66 de ani făcea gărzi multe pentru ca sunt puţini chirurgi toracici şi e greu să se acopere gărzile! Şi din oboseală şi stres a făcut şi diabet şi a avut nevoie de stent coronarian! Toate bolile si comorbiditatile sale sunt legate de meserie...”, îmi scrie cu tremur Dr. Copaciu.

Tribut. Un tribut mult prea scump pe care medicii noştri îl plătesc. Medicul Bărbulescu acoperea gărzile fără să se plângă. Alerga mereu unde era nevoie de el. Uita să se mai gândească şi la odihna lui, într-o meserie – aur, cu tot mai puţini specialişti. „Nu ştiu pe nimeni altcineva cu profilul lui. Nu lăsa niciun pacient nerezolvat. Chiar şi acolo unde colegii lui poate ezitau. Ştiai că, dacă îi prezinţi lui cazul găseşte soluţia cea mai bună”, îşi aminteşte cu drag Dr. Copaciu.

Colegii îl plâng. Iar lacrimile sunt multe. 3 medici au murit până acum, Dr. Bărbulescu este al patrulea. Şi nu sunt cifre pe o listă, ci nume, vieţi, trăiri şi clipe închinate altora, în momente în care poate au îndurat dureri neştiute sau vise neîmplinite.  

“Colegul nostru, dr. Cătălin Bărbulescu a încetat din viaţă aseară. Gândul nostru să urmărească permanent de acum acest om bun. Spitalul Universitar de Urgenţă suferă azi prima pierdere în această luptă cu vremurile”, au scris colegii medicului.

La început de april 35 de cadre medicale şi 75 de pacienţi de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti erau confirmaţi cu Covid. Ţara numără acum peste 2600 de oameni - personal medical şi auxiliar infectat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici