- Home
- Social
- IAŞI, (06.04.2017, 09:13)
- Ilinca Nazarie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Povestea unui sirian stabilit în România, despre RĂZBOI: Era frumos acasă. Era ca Parisul, acum e ca Berlinul după atacuri
Uşor grizonat, cu o statură impunătoare, Hassan Akad a plecat din Siria în România în urmă cu 36 de ani. ”Era frumos acasă. Era ca Parisul, acum e ca Berlinul după atacuri. Dacă ar fi pace, m-aş întoarce. Patria e cea mai călduroasă”, declară acesta.
Urmărește
2748 afișări
Sirian la Iaşi: Era frumos acasă. Era ca Parisul, acum e ca Berlinul după atacuri
Acasă era Alepp. Alepp-ul dărâmat pe jumătate de bombe. Acasă e însă şi Iaşi, de 36 de ani.
Uşor grizonat, cu o statură impunătoare, Hassan Akad la prima vedere pare să nu vrea să povestească foarte multe despre Siria. Însă româna uşor stâlcită pe care o vorbeşte parcă îi pune piedică atunci când începe să descrie ce s-a întâmplat în ultimii şase ani în Siria. I-ar fi fost mult mai uşor să povestească în arabă ce avea de spus, limba română părea să fie insuficientă, la fel şi timpul. Sare de la o idee la alta, sperând că poate să explice cât mai bine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
“Era frumos acasă. Era ca Parisul, acum e ca Berlinul după atacuri. Civilii nu se aşteptau la asta, ca propriul stat să îi atace. Impactul a fost negativ: a destrămat familii, a degradat cultura, au scos copiii din şcoli, au creat o generaţie fără cale, fără carte. Cei din tânara generaţie nu vor mai şti ce identitate au. Au pierdut. Nu mai au relaţia socială, relaţia morală. Au pierdut foarte multe. Pentru generaţia tânără, pentru cei refugiaţi e foarte important să se întoarcă de unde au plecat”, spune Hassan Akad.
Hassan Akad a plecat din Siria în România în urmă cu 36 de ani. A lăsat cel mai vechi oraş locuit din lume, Alepp-ul, pentru oraşul celor şapte coline. A venit la Iaşi la facultate, a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa”, s-a căsătorit, are trei copii, dintre care doi sunt şi ei medici. Şi-a văzut de viaţă la 2.000 de kilometri de casă, însă nu a uitat de unde a plecat. Ultima dată când a păşit pragul locuinţei în care a copilărit, în partea nouă a oraşului Alepp, a fost în 2009, când a plecat împreună cu toată familia din România în vacanţă la rudele din Siria. În doar doi ani au început luptele.
“În 2011 lumea a ieşit în stradă pentru a-şi câştiga libertatea, paşnic, fără arme, fără nimic. Problema e că statul sirian şi alte state au intervenit militar asupra manifestanţilor, au murit mulţi oameni şi lumea a început să cumpere arme şi atunci s-a transformat totul dintr-o manifestare paşnică pentru libertate într-un război civil.”, povesteşte Hassan Akad, amintindu-şi că a văzut la televizor evenimentele din martie 2011.
Războiul care a destrămat sute de mii de familii a avut însă un efect diferit asupra familiei lui. Luptele, frica, teama, incertitudinea i-a făcut din ce în ce mai apropiaţi: ”Înainte vorbeam o dată la o lună, două-trei la telefon cu fraţii mei. Fiecare îşi vedea de viaţă. Acum vorbim zilnic, la fiecare două-trei ore uneori”.
În Siria mai are două surori şi un frate. Îi aşteptau acasă şi pe el şi pe ceilalti doi plecaţi de zeci de ani în Egipt şi în Statele Unite ale Americii. ”Înainte să înceapă războiul în Siria situaţia era foarte bună. Eu şi fraţii mei ne gândeam să ne întoarcem acasă.”, îşi aminteşte Hassan, desenând pe o reţetă harta zonei în care a crescut.
”Familia mea locuia în zona nouă a Alepp-ului. Au plecat când au ajuns să vadă cu ochii lor războiul, când vedeau militari pe stradă, arme, rachete. Alepp-ul vechi e demolat complet. Acolo locuiau aproape un milion de oameni. Au plecat spre Latakia (oraş din Siria), în Liban, în Iordania, în Turcia. Cei mai în vârstă din familia mea au rămas în Siria, însă am avut şi rude mai îndepărtate care au plecat spre Europa. Acum aşteaptă pacea, să se întoarcă înapoi în ţară. Mulţi dintre cei din vechea generaţie au preferat să rămână acolo până la final. Au preferat să moară săraci în ţara lor, decât să moară săraci în altă ţară”, spue sirianul.
Deocamadată îi e teamă să se întoarcă în Siria. Dacă ar trece graniţa ar putea să nu se mai întoarcă nicodată în România să îşi vadă copiii.
”Dacă ar fi pace, m-aş întoarce. Patria e cea mai călduroasă. Aşa cum sunt români care s-au întors din Italia sau din Franţa, aşa m-aş întoarce şi eu. La o oarecare vârstă te întorci. Plus că dacă ar fi pace, resursele fianciare ar fi mai bune ca în România. Imaginează-ţi că e o discrepanţă foarte mare. Într-o zonă mor oamenii, într-o zonă se promovează turismul şi oamenii stau la plajă. Acum nu aş avea curajul să mă întorc. Oricând războiul poate să ajungă în Latakia şi nu mai ieşi de acolo”, adaugă Hassan Akad.
Pacea e însă departe şi va rezolva doar o mică parte a problemei numită general ”conflictul din Siria”: ”De şapte ani se tot luptă în Siria. Cred că mai trebuie încă minim trei ani de zile până când se vor linişti lucrurile acolo. Războiul civil lasă sechele.Ce se întâmplă acolo e păcat, un mare păcat. E o ţară cu o istorie de 4000 de ani. E o ţară unicat în lumea asta şi a fost destrămată, nu de bunăvoie”.
Ce ar fi salvat? ”Aş fi salvat omenia. Asta ar opri războiul. Dacă salvezi omenia salvezi totul, absolut totul. Şi patrie, şi pământuri şi cultura. Omul trebuie respectat ca om. Au murit atâţia copii, au fost destrămate atâtea familii. Războiul distruge totul. Se spune că focul şi inundaţiile nu iartă. Iar în Siria e foc, e foc puternic”, răspunde sirianul.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe