- Home
- Social
- (27.02.2023, 15:02)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poveşti de la sfârşitul vieţii: ţara occidentală în care se răspândeşte moda „biografului de spital”
În Franţa, voluntarii adună poveştile bolnavilor terminali şi scriu cărţi la final, profesia fiind inventată de Valéria Milewski.
Urmărește
961 afișări
Poveşti de la sfârşitul vieţii: ţara occidentală în care se răspândeşte moda „biografului de spital”
Franţa a găsit o modalitate de a atenua lipsa de sens din ultimele clipe ale vieţii şi de a face din fiecare existenţă trăită ceva demn de transmis. Biografii spitalului oferă o şansă tuturor pacienţilor care doresc să lase o urmă.
Valéria Milewski, şefa asociaţiei «Passeur de mots et d’histoires», lingvist la bază, a avut ideea în 2007: „Îmi plac oamenii, poveştile obişnuite şi îmi place să ascult şi să scriu”. Aşa că a luat legătura cu spitalul din Chartres, iar din 2010 este angajată a companiei de sănătate. Scrie aproximativ 20 de biografii pe an, de la 10 la 400 de pagini, apoi le predă persoanei desemnate de pacient după dispariţia acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
În toată Franţa există aproximativ 25 de „biografi de spital” care au urmat exemplul Valériei Milewski, din nordul spre sudul ţării. În luna aprilie, franţuzoaica în vârstă de 50 de ani se va afla la Paris, la Ministerul Sănătăţii, pentru a participa la o conferinţă pregătitoare privind reforma disciplinei sfârşitului de viaţă şi va propune instituirea unei diplome universitare.
„Văd bolnavi care se transformă”
„Trăim într-o societate în care se spune din ce în ce mai puţin şi în care transmiterea între generaţii slăbeşte. Biografia spitalului există în acest scop: permite repararea vieţii”, spune pentru Parisien.
În spitalul din Chartres, Valéria Milewski sau unul dintre biografii pe care i-a pregătit oferă serviciul gratuit pacienţilor din secţia de hemato-oncologie. „Văd oameni bolnavi care se transformă atunci când se angajează în acest proiect - apreciază medicul Frédéric Duriez -. În felul acesta rămân în viaţă, continuă să existe chiar şi în afara fişei medicale. Ultimele săptămâni sau luni de viaţă au sens”.
Ei lasă o mărturie scrisă, reconstruindu-şi viaţa, astfel încât să poată fi de ajutor celor care rămân, explicând poate acţiuni care ar fi putut răni pe cineva. Biografia spitalului poate fi o modalitate de a repara trecutul, de a cere iertare, de a-i asigura pe cei din familie că plecăm liniştiţi.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă