Poveşti din infern. Moartea unui tânăr regizor readuce în atenţia presei ororile din închisorile egiptene

Moartea unui tânăr artist într-una dintre închisorile egiptene a reactivat lupta ONG-urilor internaţionale dedicate drepturilor omului, dar şi interesul presei pentru ororile petrecute în spatele gratiilor.

Urmărește
1270 afișări
Imaginea articolului Poveşti din infern. Moartea unui tânăr regizor readuce în atenţia presei ororile din închisorile egiptene

Shady Habash era departe de a fi un criminal. Era un cineast talentat aruncat în închisoarea Tora din Cairo pentru că a regizat un videoclip muzical pentru piesa rockerului activist exilat Ramy Essam. Piesa „Balaha” a avut o abordare critică a generalului-preşedinte al Egiptului, Abdel Fattah el-Sissi.

Habash a murit în celula sa la începutul acestei luni, la vârsta de 24 de ani. Ore în şir, colegii săi de celulă le-au cerut oficialilor ca tânărul să beneficieze de asistenţă medicală. Procurorii egipteni au susţinut că Habash a murit din cauza că ar fi consumat din greşeală produse sanitare.
 
Abuzurile faţă de condamnaţii din Egipt au fost catalogate, în repetate rânduri, considerate “inumane”. "Moartea lui Shady Habash a fost a treia în 10 luni printre prizonierii din blocul celular 4 al închisorii Tora", a declarat Institutul pentru Drepturile Omului din Cairo. „Prizonierii sunt adesea lăsaţi să moară în închisoare în condiţii îngrozitoare care includ şi lipsa îngrijirii medicale.”
 
Încarcerarea în masă este principala problemă a închisorilor din egipt, numărul de condamnaţi fiind cu 300% peste capacitatea celulelor. Prizonierii sunt nevoiţi să doarmă unul pe celălalt pe beton, fără sisteme de climatizare care să facă vremea extremă a Egiptului ceva mai prietenoasă pentur cei închişi. Deţinuţii nu pot dormi în acelaşi timp, deoarece nu există suficient spaţiu, aşa că dorm în schimburi.
 
„Eram 70 de oameni într-o cameră minusculă”, a povestit pentru DW, sub anonimat, un scriitor activist. “Unii se aşezau pe podea. Restul trebuia să stăm în picioare, spijiniţi unii de ceilalţi, nici nu ne puteam mişca. Acolo, mersul este considerat un lux suprem." Activistul a povestit şi că mai mult de o duzină de copii cu vârste până în 16 ani, inclusiv fete, au fost duşi într-o cameră de interogatoriu din unitatea de detenţie în care era prizonier. „Nu am putut spune, din cauza ţipetelor, dacă interogau băieţii sau fetele”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici