- Home
- Social
- (26.06.2021, 16:29)
- Ioana Enache , Alex Dinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prăbuşirea blocului de 12 etaje din Miami. Comparaţia cu Bucureştiul şi Mamaia-Nord, făcută de un arhitect proiectant şi un geolog român
- Chiar dacă nu există o concluziei a anchetei în cazul prăbuşirii blocului din Miami din urmă cu două zile, clădirea era construită pe un sol nisipos
- Lipsa unor studii geotehnice urmate de erori în proiectare poate provoca tragedii, spune un specialist român.
- Solul nisipos necesită o fundaţie construită atent cu piloţi foraţi în pământ sau pereţi mulaţi pentru fundaţii
- Zona Capitalei prezintă teren mlăştinos şi este una dintre cele mai nesigure
Urmărește
65419 afișări
Prăbuşirea blocului de 12 etaje din Miami. Comparaţia cu Bucureştiul şi Mamaia-Nord, făcută de un profesor universitar la „Ion Mincu” şi un geolog român
Printre cauzele prăbuşirii blocului din Miami, luate în calcul, se află faptul că acesta ar fi fost constuit pe un sol nisipos, suprafaţă care impune o proiectare diferită.
Alexandru Crişan este arhitect proiectant. Lipsa unor studii geotehnice, spune el, urmate de erori în proiectare ar fi putut produce tragedia.
„Din diverse motive cum ar fi cutremure, infiltraţii, sol prost, sol aluvionar, sol nisipos, clădirile se scufundă. Orice clădire se tasează, mai mult sau mai puţin, în funcţie de fundaţia pe care o proiectăm. Studiul geotehnic şi geoelectric se face prima dată pentru partea de proiectare, după care urmează partea de execuţie unde se respectă mai mult sau mai puţin gândirea proiectantului. Dacă facem o fundaţie obişnuită pentru un teren normal şi o aplicăm în toate proiectele, toată povestea asta se adânceşte: fie din neştiinţă, fie din nepăsare, fie din rea-voinţă.
Din punctul meu de vedere poate fi o eroare de proiectare sau poate fi generat de o cauză naturală, ceea ce este foarte rar, în lipsa unor mişcări tectonice semnificative”, a afirmat Alexandru Crişan, de profesie arhitect proiectant.
CITEŞTE ŞI Prăbuşirea neaşteptată a blocului din Miami, încă un mister. Ipotezele luate în calcul de experţii americani
Am stat de vorbă şi cu geologul Lucian Vişcoţel. Părerea lui este că Bucureştiul este cea mai riscantă zonă a ţării din punct de vedere a siguranţei solului.
Capitala are un sol mlăştinos ceea ce înseamnă că toate clădirile noi trebuie să aibe o structură de rezistenţă solidă. Un exemplu bun de urmat ar fi o clădire din Brăila.
„Clădirea morii din Brăila care e făcută efectiv pe mal, în albia minoră a fost concepută pe un sistem aproximativ plutitor, pe nişte bârne de lemn. Aia o să reziste mereu, la orice cutremur, nu a avut niciodată probleme”, a afirmat geologul Lucian Vişcoţel.
Ştim că, în urmă cu zece ani, au existat procese pentru blocuri din zona Tineretului care s-au strâmbat sau chiar scufundat din cauza solului.
O zonă la fel de dorită este şi Mamaia-Nord. Apartamentele noi se dau ca pâinea caldă dar la structura lor, oare s-a gândit cineva ?
„Zona Mamaia către Năvodari, e o zonă ceva mai puţin stabilă, dar clădirile care au fost construite acolo au fost, cel puţin cele vechi au fost bine gândite din cauza asta la celălalt cutremur foarte mare nu s-a constatat niciun fel de problemă majoră pe clădirile de acolo. Litoralul este protejat din acest punct de vedere pentru că între zona seismică Vrancea unde se află cele mai puternice cutremure şi litoral se află o zonă muntoasă.”, a mai afirmat geologul român.
Cel puţin patru oameni au murit după prăbuşirea unui bloc de apartamente de 12 etaje, în sudul Floridei, joi dimineaţa. Alte 159 de persoane sunt în prezent date dispărute.
Clădirea avea o vechime de 40 de ani de la momentul construcţiei. Ancheta privind cauza prăbuşirii continuă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe